Mnogo je stvari kojih sam se plašila kao dete.
Prženice, popara, hleb i pekmez, hleb i med, proja, pita bez kora, sutlijaš, griz u mleku, slatki kupus, čorbasta boranija...
Prženice, popara, hleb i pekmez, hleb i med, proja, pita bez kora, sutlijaš, griz u mleku, slatki kupus, čorbasta boranija...
Ali jedna od najvećih strahota koja bi me mogla zadesiti nedeljnim jutrima detinjstva bio je kačamak za doručak. Ni jedan deo film "Strava u ulici brestova" nije se mogao porediti sa strahotom zvanom "Kačamak nedeljom u ulici lipa". A kakve bi tek strahote usledile u pokušajima da se ta velika kugla kačamaka u toplom mleku sa šećerom proguta: kačamak sa paštetom, kačamak u soku od paradajza, pa kačamak u jogurtu ili kačamak sa pekmezom.
Ništa nije pomoglo da ta kugla klizne niz grlo. Ništa.
Vreme je pokazivalo svu svoju relativnost svaki put kad bismo se kačamak i ja našli oči u oči za trpezarijskim stolom. Gledao bi on mene, gledala bih ja njega i borba bi trajala i po 4 - 5 rundi, dok sudija tata ne bi presudio u moju korist, jer bi kačamak na kraju uvek postao "mrtav hladan".
Tada bih se, na dodeli nagrade u vidu otpuštanja iz trpezarije, svečano zaklinjala pred publikom da svoje dete nikada neću terati da jede kačamak. Toga se setim svaki put kad ugledam Gašu, nalakćenog na sto i smežuranog obraza naslonjenog na dlan, kako gleda u tanjir kačamaka.
U nameri da nađem idealnu kombinaciju koju ćemo oboje moći da progutamo (a bilo ih je i previše), nastao je ovaj mali recept. Ja sam ga progutala.
- 2 šoljice (za malu kafu) palente
- voda po potrebi za kuvanje "kačamaka"
- 2 veze sremuša
- 3 - 4 zelene maline
- kašika mlevenog lana
- sirovi suncokret i golica
- so, biber
- bosiljak na vrh noža
- 2 - 3 manja šampinjona- opciono
- bosiljak na vrh noža
- 2 - 3 manja šampinjona- opciono
- 2 kašike ulja po želji
Skuvati klasični "kačamak" gustine po želji i ostaviti da se ohladi.
Na malo ulja kratko propržiti opran, iseckan sremuš sa maslinama nasečenim na kolutove (i šampinjonima - po želji), malo soli, bibera i bosiljka. Kad se sremuš opusti, dodati prethodno skuvan kačamak, kašiku lana, suncokret i golicu i pržiti sve dok masa ne počne kompaktno da se odvaja od tiganja (5 - 7 minuta).
Služiti kao prilog, doručak ili večeru, po izboru.