понедељак, 17. јун 2013.

Rogač mafini sa kruškama

Imam previše stvari koje zauzimaju prostor, a koje ne služe svojoj svrsi.
Retko ih koristim, nemaju svoje mesto, pa ih konstantno prebacujem sa jedne police na drugu, iz jednog ormara u drugi, iz jedne sobe u drugu, iz kuhinje u špajz, iz špajza u kutije na terasu, sa terase u šupu. I tako u krug, u tom stalnom tumbanju, seljakanju, prepakivanju, premeštanju, osmišljavanju i traženju odgovarajućeg mesta, oštećuju se, prljaju, ne mali broj puta polome i pocepaju, zagube, pa čak na kraju i zaborave. Kad ih ponovo pronađem, bude mi žao kad shvatim da su se nakupile prašine, čekajući da ih se setim, a mogle su nekome da koriste.
Stoga sam rešila da ih poklonim onima kojima trebaju, gde će koristiti svojoj svrsi, bez ikakve obaveze vraćanja.

Isto kao i ljubav.
U večnom procesu vaganja, merenja i traženja odgovarajućeg "nečega", ljubav nam se haba, krza, puca i lomi. Onda je, onako okrnjenu i izlizanu negde sebično zaturimo u procepu sujete i straha, da je nikome namerno ne damo, kad već mi nismo uspeli da uživamo u njoj, pa je čak namerno i zaboravimo. 
Umesto da je delimo i poklanjamo onima kojima je neophodna, koji će znati da je čuvaju i cene ili se bar njome na kratko posluže, bez obaveze da bude vraćena.



Sastav:
- 2 šoljice (za malu kafu) brašna tip 400 meko
- 3 kašike mlevenog rogača
- 1/2 praška za pecivo
- 2 kašike sušenih pšenicnih klica
- 1 šoljica šećera
- 1 kašika lana + 3 kašike hladne vode
- 2/3 šoljice ulja
- 1 kašika jabukovog sirćeta
- 1 + 1/2 šoljice kisele vode
- 2 manje izrendane kruške viljamovke (ili po izboru)

Pomešati lan sa 3 kašike vode i ostaviti da odstoji minimum 5 minuta.
Suve sastojke - brašno, rogač, prašak za pecivo, pšenične klice i šećer pomešati u većoj posudi za mešanje.
U manjoj posudi pomešati ulje, sirće, 1 šoljicu kisele vode i gel od lana, pa sve uliti u posudu sa suvim sastojcima. Dodati u smesu izrendane kruške, pa ukoliko je smesa pregusta, dodati još 1/2 šoljice kisele vode (da smesa ne curi, već da kaplje sa kašike).
Peći u prethodno zagrejanoj pećnici na 200 stepeni Celzijusovih maksimalno 20 minuta.
Proveravati testo test - čačkalicom.

Dopunila sam ih Earl Grey čajem sa agava sirupom i limunom.

петак, 7. јун 2013.

Obična paradajz čorba i neobična proja

Govorila je: "Zovi me i flaša, samo nemoj da me razbiješ".

Ustvari se zvala Bernarda Kukovec i bila je žena daleko ispred svog vremena, udata u 29. godini, za čoveka druge vere, 4 godine mlađeg.
Bila je žena koja nije znala kada se završava juče i da li je sutra već počelo.
Žena koja je radila dok ne završi, a nije završavala dok sve nije bilo gotovo.
Nastojnica četvorospratnice sa 8 ulaza, odgajala dvoje svoje i mnoštvo tuđe dece, krečila i sređivala svoje i desetine tuđih stanova, prala i peglala pregršt svog i hrpe tuđeg veša, krpila svoju i šila tuđu odeću, nikad nikome dužna vraćala tuđe dugove, kuvala je svoja jela i savršeno spremala srpske slave, daće i zimnice.
Brza i pedantna, skromna i načitana, tiha i uvek pravedna, bila je Slovenka sa najcrnjim očima koje sam ikada videla i koje su, čak i kada su strogo sevale, u sebi krile nežno zvezdano nebo.
S proleća, sredinom maja kad zamiriše lipa, setim se njenog porcelanskog osamdesetsedmogodišnjeg osmeha i ponadam se da bar delić nje živi u meni.
Umrla je dva puta.
Prvi put su se oglasila posmrtna zvona kad je iz ljubavi promenila veru.
Drugi put kad je na ploči pisalo "Radmila Ðorđević".
Nije joj bilo bitno kako se zove.
Između dve smrti bilo joj je bitno da se bezuslovno daje i bude čovek.


Obična paradajz čorba 


 

Sastojci:
- 4 kašike ulja (dovoljno da kompletno prekrije dno šerpice)
- 2 ravne kašike brašna
- 500 ml paradajz soka
- 500 ml vode
- sok od jedne pomorandže
- so i biber
- 1 ravna kašicica žutog šećera
- kašika sitno rendanog svežeg đumbira

Na tihoj vatri, na ulju propržiti brašno, pazeći da ne zagori i da ostane krem boje. Naliti vodu, sačekati da provri, pa dodati paradajz sok. Posoliti, pobiberiti i dodati kašičicu šećera. Kad čorba provri, kuvati na tihoj vatri 5 - 7 minuta. Na kraju dodati sok od pomorandže i rendani đumbir.

Neobična proja



Sastojci:
- 1,5 šoljica (za malu kafu) brašna tipa 400 meko
- 1 šoljica palente
- 1/2 praška za pecivo
- 2 kašike mlevenog sirovog suncokreta
- 1 kašika mlevenog lana + 3 kašike hladne vode
- 1 šoljica biljnog mleka + 1 kašičica jabukovog sirćeta
- 1 kašičica odgorčenog pivskog kvasca
- so po ukusu
- 2/3 šoljice ulja
- 1/2 - 1 šoljice kisela voda po potrebi

Lan pomešati da 3 kašike hladne vode i ostaviti da odstoji 5 minuta.
U biljno mleko dodati sirće i takođe ostaviti da odstoji 5 minuta.
U posudi za mešanje pomešati brašno, palentu, prašak za pecivo, suncokret, pivski kvasac i so. U drugoj manjoj posudi za mešanje pomešati vlažne sastojke - mleko sa sirćetom, ulje, lan, pa sve zajedno uliti u suve sastojke i dobro promešati. Po potrebi dolivati kiselu vodu dok testo ne bude žitko (ne da curi, već da kaplje sa kašike - gušće od smese za palačinke, ređe od smese za uštipke). Smesu uliti u prethodno podmazan i pobrašnjen pleh i peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni 15 - 20 minuta. Proveravati test - čačkalicom.

понедељак, 3. јун 2013.

Žuti grašak sa šampinjonima i paprikom

Ne znate vi kako je teško meni u ovoj šašavoj glavi
u kojoj cvetaju šljive i mirišu magnolije,
da obuzdam hordu musavih dečaka i stidljivih devojčica
koja se po njoj jurca, domunđava i krije.

Traže od mene da ih naučim
kako se od šaša prave stare vodenice,
kako se zviždi sa dva malića prsta
i kako se daleko pljuju koštice od lubenice.

Traže od mene da im pokažem
spokoj huka vetra u krošnjama visokih jela,
kako se najlepše spava u plastovima sena,
kako se bele oblaci stada na obrncima sela.

Ne znate vi kako je teško meni u ovoj tršavoj glavi
u kojoj stanuju svici i gnezde se laste,
da uskratim rulji indijanaca i gomili skupljačica salveta
da raste.

Plašim se,
naučiću ih da s’ nestrpljenjem čekaju proleća i svitanja,
da rascvetalim proplancima trče bosi.
Plašim se, 
naučiću ih da duboko u nozdravama čuvaju vetar
i kako se nose skinute zvezde u kosi.

Plašim se, 
naučiću ih svojim mađioničarskim trikovima,
svim čarolijama postojanja.
Plašim se, 
naučiću ih kako se visoko leti, a nisko pada,
kao se ostaje budan, a sanja.

Ne znate vi kako je teško meni u ovoj umornoj glavi
u kojoj snevaju anđeli,
u kojoj me Sveti Simeon Bogoprimac moli,
da jednog svetom zbunjenog  dečaka i životom zaslepljenu devojčicu
naučim kako se voli.



Sastojci:
- 4 šolje (od 250ml) skuvanog žutog graška
- 1 velika glavica crnog luka
- 2 čena belog luka
- 1 veća crvena paprika
- 1/2 malog korena celera
- 5 srednjih šampinjona
- so i biber
- sušeni bosiljak na vrh noža

Žuti grašak veoma je bogat proteinima i ima malo masnoće. U 100gr sadrži 25gr ukupnih proteina.
Žuti grašak prethodno oprati i kuvati 30 - 40 minuta.
Na malo ulja propržiti sitno seckan crni i beli luk. Kad postanu staklasti, ubaciti papriku i celer iseckane na tračice i pržiti dok blago ne omekšaju. Dodati iseckane šampinjone, posoliti i pobiberiti, pa sve zajedno kratko pržiti dok ne ispari tečnost. Na kraju dodati skuvan i oceđen žuti grašak, dobro promešati da se ukusi sjedine i začiniti sušenim bosiljkom.