уторак, 27. август 2013.

Karamel krofnice sa rupom



Sletela si na moje ogrubele dlanove,
ti, ptico,
što letiš smelo tako blizu sunca.
Ja nemam ništa više da ti pružim,
do ovog jednog drhtavog, okrnjenog srca.

Al' svemir neba imaćeš u njemu,
od krvi moje i ljubavi što zri.
I more oblaka zlatnih k'o runa,
letom tvojim što ključa i vri.

I kraja mu nećeš sagledati nikad,
lanci granica na njemu ne postoje.
I blagoslov primićeš na vretenasta krila
što iznova slećeš na dlanove moje.

Hoćeš li sviti gnezdo u zaklonu mojih grudi,
ti, krilata zvezdo,
što svetlošću svojom u senku bacaš sunce?
Ili ćeš novog neba željna, raširiti krila
i lomeći, napustiti tebi namenjeno srce?


Sastojci za kalup od 6 krofnica:

- 1,5 šoljica (za malu kafu) brašna tip 400 meko
- 2 pune kašike malteksa
- 1/2 praška za pecivo
- soli malo među prstima
- 1/2 šoljice biljnog mleka (ili kisele vode)
- 1 kašika mlevenog lana + 3 kašike hladne vode
- 1/4 šoljice posnog margarina ili biljne mrsi
- 1 kašičica ekstrakta vanile

Karamel preliv:
- 2 pune kašike šećera (običnog ili žutog)
- 1 kašika posnog margarina ili biljne mrsi
- 1 kašika brašna
- voda po potrebi do željene gustine

Lan pomešati sa vodom i ostaviti da odstoji 5 minuta.
Pomešati brašno, prašak za pecivo i so u većoj posudi za mešanje. U manjoj posudi pomešati rastopljen margarin (mrs), razmekšali malteks, biljno mleko (kiselu vodu), ekstrakt vanile i laneni gel, a zatim u to umešati suve sastojke. Uliti smesu u kalupe za krofnice sa rupom i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni Celzijusa 15 minuta.
Dok se krofnice peku, napraviti karamel preliv. 
U manjoj šerpi ili džezvi na tihoj vatri rastopiti šećer dok ne dobije zlatnu boju i postane tečan, zatim dodati margarin ili mrs. Kada se margarin rastopi, dodati brašno i kratko zajedno propržiti dok se masa ne sjedini, a zatim dolivati po malo vode do želje gustine preliva (ja sam dodala 1 šoljicu vode) da se ukuva zajedno.
Kada krofnice budu pečene, izvaditi ih iz rerne i ostaviti ih da se ohlade u kalupu, a zatim ih pre služenja preliti karamelom.


петак, 9. август 2013.

"Blogeri se igraju"

Moja draga blogerska prijateljica Tajana sa bloga "Slasno i opasno" nominovala me je u igrici "Blogeri se igraju".
Cilj je da se bolje upoznamo, kako blogeri između sebe, tako i da čitaoci steknu neku predstavu o nama.
Ovo su njena pitanja na koja odgovaram njoj i Vama.


1. Da li ste nekada, gledajući film ili čitajući knjigu, navijali za negativni lik, i ako jeste, ko je on bio?
 Da, Roj (Rutger Hauer) iz filma "Blade Runner".

2. Da li možete da volite onog ko ne voli Vas?
Volim, jer volim zbog sebe, to je jedno od najuzvišenijih osećanja koje mogu da poklonim sebi i drugima.
 
3. Koje Vam je najdraže drvo ili cvet i zašto?
Lipa. 
Volim miris lipe pre i posle kiše, volim kad se cvetovi lipe lepe za obuću posle kiše.
Postoji drvored lipa mog detinjstva.
 
4. Zbog čega se kajete?
Ni zbog čega. Sve što sam ikada uradila ili se desilo, desilo se sa razlogom, da se prisetim ko sam.

5. Čega se najviše plašite?
Duhovne, intelektualne i emotivne praznine.

6. Šta je za Vas čast?
Kad su mi misli i reči u skladu sa onim što delam i da pritom mogu sebe da pogledam u oči.

7. Da li umete da prepoznate trenutak u kom popuštate pod pritiskom većine i da li sebi zamerate kada činite to?
Mogu da prepoznam trenutke iz prošlosti, kad sam išla protiv sebe. Ne mogu da kažem da sebi to zameram, samo zato što mi se kasnije situacije nisu dopale. Ali sigurno sada pratim samo svoj instinkt i intuiciju.

8. Volite li svoje lice?
Koje lice? Spoljašnje ili unutrašnje?
Mogla bih još da poradim i na jednom i na drugom.

9. Da li imate nešto što Vam je draže od porodice?
Porodica je za mene širok pojam.
Bez obzira što Gašu možemo da uvrstimo u člana porodice, draži mi je od porodice kao celine. 
"Žrtvovala" bih porodicu za njegovo dobro.

10. Da li se smatrate voljenom osobom onoliko koliko Vam je potrebno?
Nije mi potrebeno da budem voljena da bih bila srećna. 
Ali, da, ovo mi je sasvim dovoljno.

11. Da li  Vas intimno pogađa takmičarski duh ljudi oko Vas, kako u blogosferi, tako i inače?
Nisam takmičarskog duha. Potpuni sam individualac i pokušavam da pobedim jedino samu sebe.