петак, 11. април 2014.

Ledene kocke sa limunom i lavandom


Nemam pasoš.
Jednom davno sam ga imala, nisam ga ni koristila ni potrošila. Korice su ostale tvrde i mirisao je na svežu štampu dokle god je važnost dosezala. A onda sam shvatila da mi nije ni potreban. Imam šolju kafe i prijatelje. To je moj pasoš.
U samotna jutra, dok tišina lagano ljušti noć sa novog dana, dok dlanove grejem na toploj keramičkoj šolji kao na staroj kaljevoj peći, čvrsto sklopim još sanjive oči i mirišljava, lelujajuća izmaglica ponese me u daleke, nepoznate svetove u kojima sam prijateljima bila u mislima.
Gde sam ja sve bila, a da se nisam ni pomakla.

Pod nogama mi je škripao ledeni himalajski sneg, dok sam boreći se za dah, osvajala vrh Loboče Pik Ist visok 6119 metara, mazila meku dlaku jakova između rogova i ušuškana u perjanoj vreći, kao u oblaku, spavala u baznom logoru Mont Everesta.

Ispijala sam mistični tunižanski čaj i mazila bebe kamile u Sahari, dok su mi se zrna peska zavlačila u čarape da me podsete na hladne pustinjske noć i gledala kako dvoje zaljubljenih u kanjonu Tamerze odlučuju da dalje putovanje nastave kao "jedno".

Na ostrvu Vido, blizu Krfa, prekriveno mirisom smole i soli, gde morski talasi huče kao rekvijem, sakupljala sam ogromne šišarke ispred kamenog mauzoleja u kojem počiva moj pradeda koji nikad nije postao solunac, ostavljajući mu malog Svetog Arhangela Mihajla da ga čuva daleko od zavičaja.

Prestravljeno sam hranila "domaće" krokodile, pokušavajući da ne ispadnem iz čamca i postanem im deo večere i ošamućena od stomaka prepunog barbque - pasulja, jurila rakune i Zagora u močvarama Lujizijane.

Ispred poslastičarnice Pasteis de Belem, u Lisabonu, čekala sam u redu dugačkom 50 metara da kupim Pasteis de Nata, portugalski tart od jaja, da ponesem taj prefinjen ukus na nepcu kao uspomenu i vozila se žutim tramvajem broj 28 ulicama Alfame, fotografišući usput kućne pragove i vrata na kojima su dremali psi i mačke, kao znak da u toj kući stanuje ljubav.


Na klupi, pod krošnjama vrba na Norr Malarstrandu, obali jezera Malar, utiskivala sam duboko u pore mir švedskog proleća, pomišljala kako me sve tu podseća na dom i kako je malo potrebno da čovek bude srećan.

Gledala sam svitanje u kanjonu Samarije na Kritu.
Šetala drvoredom fikusa u Kairu.
Kupala se u suncu na klupi sa posvetom "For Carol B." u Central Parku u Njujorku.
Vozila kanu staklenom vodom jezera Rok, u Algonkvin parku u Kanadi.
Pospano u 4 sata izjutra, nalakćena na prozorsko okno posmatrala sklapanje uličnih tezgi na Trgu Kampo di Fiore u Rimu.
Ispijala kafu u izlogu stare poslastičarnice Evropa kavehaz u Pešti u koju na kafu i kolače svraćaju stare budimpeštanske gospođe sa velikim šeširima, čipkanim rukavicama i bisernim ogrlicama.

A gde sam sve tek sama bila i iz kakvih sam sve svetova slala razglednice svojim prijateljima, to je priča koju ću vam pričati neki drugi put.
Maštajte, tamo se sigurno nećete razočarati.


Sastojci:
- 3/4 šolja brašna tip 400
- 1 kašika mlevenog  lanenog semena + 3 kašike hladne vode
- 1/4 šolje skroba
- 1/3 šolje šećera u prahu
- 1/4 kašičice soli
- 100 gr posnog margarina (ili 80 ml ulja)
-  3/4 kašičice mlevene suve lavande

Zagrejati rernu na 180 stepeni Celzijusa i pripremiti posudu za pečenje dimenzija 20 x 20cm. Pomešati lan sa vodom i ostaviti da odstoji 5 minuta. Pomešati u posudi za mešanje brašno, šećer u prahu, skrob i so. Ubaciti margarin sečen na kockice (ili ulje), lan i lavandu, pa dobro umesti i sjediniti testo. Ukoliko se testo osipa, slobodno dodati par kašika hladne vode. Testo prebaciti u posudu za pečenje i dobro ga ispritiskati da bude ravno i kompaktno. Peći 25 - 30 minuta, izvadititi i ostaviti sa strane da se ohladi.

Fil:
- 400 ml biljnog mleka
- 100 ml soka od limuna
- 9 kašika šećera
- 9 kašika brašna
- 1 vanilin šećer
- 200 gr posnog margarina

U šerpu staviti da provri 200 ml mleka sa šećerom i vanilin šećerom, pa dodati  brašno koje je prethodno razmućeno u preostalih 200 ml mleka i sok od limuna. Kuvati  5 – 7 minuta dok se fil ne ukuva (dok se ne izgubi brašnjav ukus).  Kad se fil ohladi, pomešati ga sa umućenim margarinom i ravnomerno ga naneti na testo.  Posuti rendanom koricom limuna ili ukrasiti kolutovima limuna i lavandom.

 

уторак, 8. април 2014.

Gibanica sa tikvicama

U krošnji neba, gde razbehara mesečina,
gde mi se dugom tkaju vrhovi trepavica
i teški muk prekida zvezdane ptice zov,
Nepomično me čeka
na rubu između ovde i sada,
nesebično, kad zamolim za blagoslov.

Preko napuklih usana da mi prevuče
Zvonik trenutak blještave svetlosti.
U uglovima očiju očima da mi prostre
Paučinastu lepezu iskričavog vela.
Detinjim osmehom u visine da me vine,
Kao uzdiglog feniksa što uzleće iz pepela.

Da mi sa kamenog uzglavlja smrtnika
Nedosanjane snove u jutra blagovesti pretvori.
Duša da mi zablista, iz tela pokipi
od mirisa belog krina blizine.
I lice da umijem odrazom dečaka – anđela
U jaspisnom ogledalu dlanova bez linija sudbine.

Sastojci:

- 500 gr kora za pitu (koristim kupovne "po grčkoj tehnologiji" ili heljdine)
- 1/2 šoljice (za malu kafu) ulja
- 1/2 šoljice kisele vode
- 1/2 praška za pecivo 

Fil:
- 50 gr posnog margarina (ili 40ml ulja)
- 50 gr brašna (po želji)
- 1 litar biljnog mleka
- 1 tikvica
- 100 gr mlevenog sirovog suncokreta
- 100 gr pšeničnih klica
- beli luk u prahu na vrh noža
- mirođija na vrh noža
- 1/2 praška za pecivo
- so i biber po ukusu.

Priprema:

Napraviti bešamel sos - na otopljenom margarinu ili ulju kratko, na tihoj vatri propržiti brašno, dodati mleko, beli luk, mirođiju, so i biber. Kad je bešamel kuvan, ubaciti u njega rendanu i od viška vode oceđenu tikvicu, mleveni suncokret i pšenične klice i 1/2 praška za pecivo.

Odvojiti od ukupne količine kora 2 kore koje će služiti za pokrivanje gibanice i ostaviti ih sa strane. 
U posudu za pečenje (tepsiju) na dno staviti 2 kore preklopljene, da bude kao da su 4 kore, između njih i preko njih poprskati mešavu ulja, kisele vode i 1/2 praška za pecivo. Ostale kore gužvati i tako zgužvane ih umakati u fil, pomalo grabeći fil da ga ostane na korama, pa ređati u tepsiju po sistemu "2 x 3", jednu pored druge. Ukoliko ostane manje kora za novi red, isto ih potapati u fil i ređati ih zgužvane, ali razvučene. Na kraju prekriti gibanicu sa 2 preostale kore, između premazane mešavinom ulja, kisele i praška za pecivo, malo zašuškati ćoškove, pa opet premazati postatkom fila i posuti drobljenim suncokretom.
Peci na 180 stepeni dok kore ne porumene, izvaditi iz rerne, prekriti folijom ili krpom i ostaviti desetak minuta, pa služiti.

Napomena: u fil umesto tikvice možete ubaciti ustinjen ili izgnječen tofu od leblebija.