Sletela si na moje ogrubele dlanove,
ti, ptico,
što letiš smelo tako blizu sunca.
Ja nemam ništa više da ti pružim,
do ovog jednog drhtavog, okrnjenog srca.
Al' svemir neba imaćeš u njemu,
od krvi moje i ljubavi što zri.
I more oblaka zlatnih k'o runa,
letom tvojim što ključa i vri.
I kraja mu nećeš sagledati nikad,
lanci granica na njemu ne postoje.
I blagoslov primićeš na vretenasta krila
što iznova slećeš na dlanove moje.
Hoćeš li sviti gnezdo u zaklonu mojih grudi,
ti, krilata zvezdo,
što svetlošću svojom u senku bacaš sunce?
Ili ćeš novog neba željna, raširiti krila
Sastojci za kalup od 6 krofnica:
- 1,5 šoljica (za malu kafu) brašna tip 400 meko
- 2 pune kašike malteksa
- 1/2 praška za pecivo
- soli malo među prstima
- 1/2 šoljice biljnog mleka (ili kisele vode)
- 1 kašika mlevenog lana + 3 kašike hladne vode
- 1/4 šoljice posnog margarina ili biljne mrsi
- 1 kašičica ekstrakta vanile
Karamel preliv:
- 2 pune kašike šećera (običnog ili žutog)
- 1 kašika posnog margarina ili biljne mrsi
- 1 kašika brašna
- voda po potrebi do željene gustine
Lan pomešati sa vodom i ostaviti da odstoji 5 minuta.
Pomešati brašno, prašak za pecivo i so u većoj posudi za mešanje. U manjoj posudi pomešati rastopljen margarin (mrs), razmekšali malteks, biljno mleko (kiselu vodu), ekstrakt vanile i laneni gel, a zatim u to umešati suve sastojke. Uliti smesu u kalupe za krofnice sa rupom i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni Celzijusa 15 minuta.
Dok se krofnice peku, napraviti karamel preliv.
U manjoj šerpi ili džezvi na tihoj vatri rastopiti šećer dok ne dobije zlatnu boju i postane tečan, zatim dodati margarin ili mrs. Kada se margarin rastopi, dodati brašno i kratko zajedno propržiti dok se masa ne sjedini, a zatim dolivati po malo vode do želje gustine preliva (ja sam dodala 1 šoljicu vode) da se ukuva zajedno.
U manjoj šerpi ili džezvi na tihoj vatri rastopiti šećer dok ne dobije zlatnu boju i postane tečan, zatim dodati margarin ili mrs. Kada se margarin rastopi, dodati brašno i kratko zajedno propržiti dok se masa ne sjedini, a zatim dolivati po malo vode do želje gustine preliva (ja sam dodala 1 šoljicu vode) da se ukuva zajedno.
Kada krofnice budu pečene, izvaditi ih iz rerne i ostaviti ih da se ohlade u kalupu, a zatim ih pre služenja preliti karamelom.
Cim sam kliknula na link na FB, znala sam da me ocekuje nesto predivno! Nisam se prevarila. I stihovi i recept.
ОдговориИзбришиKakav je kalup u pitanju?
Hvala <3
ИзбришиU pitanju je kalup kao za mafine, samo ima malu kupu u sredini svake modlice, koja pri pečenju formira rupicu.
Mogu samo da ponovim što je i Sladoled napisala <3.
ОдговориИзбришиHvala <3
ИзбришиHej, imam takav kalup! Diiivno! (Jednom sam pravila projice u njemu i nosila na posao - svi su se oduševili...)
ОдговориИзбришиA stihovi - jako lepi...
HVala <3
ИзбришиKalup je smišljeno kupljen, jer kod nas stvari funkcionišu tako što Gaša vidi, a ja spremim.