четвртак, 21. фебруар 2013.

Mleko od kinoe

Sestre su anđeli bez krila.
Bića najfinije i najtananije božanske izrade, poslata na ovaj svet da hrabro i nepokolebljivo stoje iza nas u svim našim pametnim i ne tako pametnim odlukama. Glasnici koji nam, bdeći nad nama, tiho, gotovo nečujno poput šapata, ulivaju po koju visprenu misao i blistavu ideju, kako bi nas podsetile u kom smo pravcu krenuli.
Sestre su neko ko će nam nesebično dati svoje cipele i ići bos umesto nas, putem ka nama samima.
Sestre su neko ko će nam dati svoj poslednji zalogaj hleba, verujući da smo baš mi ti koji će njime nahraniti čitavo čovečanstvo. 
Neko ko će, poput Atlasa, pridržavati naše nebo da se ne sruči na nas.
O, kad biste samo znali, koliko je ljutnji Bogova, munja i gromova izdržalo moje nebo, nošeno plećima moje sestre. 
I nema većeg, plemenitijeg i bezuslovnijeg dara koji ću ikada primiti do njene ljubavi.

Hvala joj što postoji. 



Ovaj recept je za "ručno" pravljenje mleka od kinoe. Ukoliko imate aparat za pravljenje biljnog mleka (koji sam ja dobila od sestre), postupak je daleko jednostavniji.

Sastojci:
- 1/2 šolje (veličina po želji) bele kinoe
- 4 šolje vode
- trostruko presavijena gaza za ceđenje
- zaslađivač po želji (javorev sirup, med, agavin sirup, maltex, ...) - opciono
- vanila, cimet - opciono

Kinou dobro isprati u više voda, staviti u staklenu posudu i preliti vodom "tri prsta" iznad visine žitarice. Poklopiti manjom gazom ili krpicom, pričvrstiti gumicom i ostaviti da odstoji preko noći u frižideru. Lično, za kuvanje u aparatu, potopim kinou na 2 sata minimum, samo koliko da se spere gorčina sa njene površine. 
Ujutro (ili nakon 2 sata)  isprati kinou, staviti je u šerpu, preliti sa 2 čaše vode i kuvati na tihoj vatri 15 - 20 minuta, pazeći da ne zagori.
Kuvanu kinou ubaciti u blender (ili secko), dodati 2 čaše vode i blendirati dok masa ne postane glatka i vazdušasta. Ukoliko je pregusta, dodati malo vode za lakše blendanje.
Prebaciti masu u gazu, spojiti ćoškove gaze, a zatim uvrtanjem u jednom smeru cediti "mleko" nad posudom većeg obima, da ne bi curelo sa strane.
Po potrebi i želji dodati vodu do željene gustine mleka.
Zasladiti i začiniti po želji.

4 коментара:

  1. Ma kakva kinoa...suzne oci vec do slike nistu nista videle...Irena hvala ti na ovim divnim mislima podeljenim s nama :*

    ОдговориИзбриши
  2. Ma kakva kinoa...suzne oci vec do slike nistu nista videle...Irena hvala ti na ovim divnim mislima podeljenim s nama :*

    ОдговориИзбриши