понедељак, 17. јун 2013.

Rogač mafini sa kruškama

Imam previše stvari koje zauzimaju prostor, a koje ne služe svojoj svrsi.
Retko ih koristim, nemaju svoje mesto, pa ih konstantno prebacujem sa jedne police na drugu, iz jednog ormara u drugi, iz jedne sobe u drugu, iz kuhinje u špajz, iz špajza u kutije na terasu, sa terase u šupu. I tako u krug, u tom stalnom tumbanju, seljakanju, prepakivanju, premeštanju, osmišljavanju i traženju odgovarajućeg mesta, oštećuju se, prljaju, ne mali broj puta polome i pocepaju, zagube, pa čak na kraju i zaborave. Kad ih ponovo pronađem, bude mi žao kad shvatim da su se nakupile prašine, čekajući da ih se setim, a mogle su nekome da koriste.
Stoga sam rešila da ih poklonim onima kojima trebaju, gde će koristiti svojoj svrsi, bez ikakve obaveze vraćanja.

Isto kao i ljubav.
U večnom procesu vaganja, merenja i traženja odgovarajućeg "nečega", ljubav nam se haba, krza, puca i lomi. Onda je, onako okrnjenu i izlizanu negde sebično zaturimo u procepu sujete i straha, da je nikome namerno ne damo, kad već mi nismo uspeli da uživamo u njoj, pa je čak namerno i zaboravimo. 
Umesto da je delimo i poklanjamo onima kojima je neophodna, koji će znati da je čuvaju i cene ili se bar njome na kratko posluže, bez obaveze da bude vraćena.



Sastav:
- 2 šoljice (za malu kafu) brašna tip 400 meko
- 3 kašike mlevenog rogača
- 1/2 praška za pecivo
- 2 kašike sušenih pšenicnih klica
- 1 šoljica šećera
- 1 kašika lana + 3 kašike hladne vode
- 2/3 šoljice ulja
- 1 kašika jabukovog sirćeta
- 1 + 1/2 šoljice kisele vode
- 2 manje izrendane kruške viljamovke (ili po izboru)

Pomešati lan sa 3 kašike vode i ostaviti da odstoji minimum 5 minuta.
Suve sastojke - brašno, rogač, prašak za pecivo, pšenične klice i šećer pomešati u većoj posudi za mešanje.
U manjoj posudi pomešati ulje, sirće, 1 šoljicu kisele vode i gel od lana, pa sve uliti u posudu sa suvim sastojcima. Dodati u smesu izrendane kruške, pa ukoliko je smesa pregusta, dodati još 1/2 šoljice kisele vode (da smesa ne curi, već da kaplje sa kašike).
Peći u prethodno zagrejanoj pećnici na 200 stepeni Celzijusovih maksimalno 20 minuta.
Proveravati testo test - čačkalicom.

Dopunila sam ih Earl Grey čajem sa agava sirupom i limunom.

6 коментара:

  1. svratiću na dozu ljubavi i razumevanja rezervisanu za mene, a ti spremi mafine i koju zaboravljenu sitnicu da joj dam namenu :) i ništa ne vraćam!!!

    ОдговориИзбриши
  2. Анониман18. јун 2013. 22:14

    Njami, rekao bi moj sin... Prosle nedelje sam prvi put upotrebila agava sirup u salati, bas je dala neku specificnu aromu. Je li lan mleven/lomljen ili citav?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Da, agava daje super šmek.
      A lan se kao zamena za jaje u pekarstvu koristi mleven, u razmeri 1:3 sa hladnom vodom kako bi se napravila gelasta struktura slična žumancetu.
      Inače ga svuda upotrebljavam mlevenog, jer kažu da naš stomak ne može da razgradi opnu i da iskoristi hranljivu unutrašnjost same semenke lana.

      Избриши