понедељак, 3. јун 2013.

Žuti grašak sa šampinjonima i paprikom

Ne znate vi kako je teško meni u ovoj šašavoj glavi
u kojoj cvetaju šljive i mirišu magnolije,
da obuzdam hordu musavih dečaka i stidljivih devojčica
koja se po njoj jurca, domunđava i krije.

Traže od mene da ih naučim
kako se od šaša prave stare vodenice,
kako se zviždi sa dva malića prsta
i kako se daleko pljuju koštice od lubenice.

Traže od mene da im pokažem
spokoj huka vetra u krošnjama visokih jela,
kako se najlepše spava u plastovima sena,
kako se bele oblaci stada na obrncima sela.

Ne znate vi kako je teško meni u ovoj tršavoj glavi
u kojoj stanuju svici i gnezde se laste,
da uskratim rulji indijanaca i gomili skupljačica salveta
da raste.

Plašim se,
naučiću ih da s’ nestrpljenjem čekaju proleća i svitanja,
da rascvetalim proplancima trče bosi.
Plašim se, 
naučiću ih da duboko u nozdravama čuvaju vetar
i kako se nose skinute zvezde u kosi.

Plašim se, 
naučiću ih svojim mađioničarskim trikovima,
svim čarolijama postojanja.
Plašim se, 
naučiću ih kako se visoko leti, a nisko pada,
kao se ostaje budan, a sanja.

Ne znate vi kako je teško meni u ovoj umornoj glavi
u kojoj snevaju anđeli,
u kojoj me Sveti Simeon Bogoprimac moli,
da jednog svetom zbunjenog  dečaka i životom zaslepljenu devojčicu
naučim kako se voli.



Sastojci:
- 4 šolje (od 250ml) skuvanog žutog graška
- 1 velika glavica crnog luka
- 2 čena belog luka
- 1 veća crvena paprika
- 1/2 malog korena celera
- 5 srednjih šampinjona
- so i biber
- sušeni bosiljak na vrh noža

Žuti grašak veoma je bogat proteinima i ima malo masnoće. U 100gr sadrži 25gr ukupnih proteina.
Žuti grašak prethodno oprati i kuvati 30 - 40 minuta.
Na malo ulja propržiti sitno seckan crni i beli luk. Kad postanu staklasti, ubaciti papriku i celer iseckane na tračice i pržiti dok blago ne omekšaju. Dodati iseckane šampinjone, posoliti i pobiberiti, pa sve zajedno kratko pržiti dok ne ispari tečnost. Na kraju dodati skuvan i oceđen žuti grašak, dobro promešati da se ukusi sjedine i začiniti sušenim bosiljkom.




10 коментара:

  1. Анониман3. јун 2013. 14:06

    Prelepo! Postavljas sebi visoke standarde da nama koji citamo prezentujes nesto dirljivo a ne pateticno, nesto sto ce nas odvuci od svakodnevne brige o trivijalnim problemima i naterati nas da razmisljamo o stvarno bitnim stvarima. I svaki put me ponovo odusevis.
    Gde nabavljas zuti grasak? Pretpostavljam da je bolji od zelenog, ali se nadam da i zeleni moze da posluzi kao zamena.
    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala <3
      Ne možeš da zamisliš koliko mi je drago što ovo čujem.
      Što se graška tiče, konkretno ovaj našla sam u Maxiju na "Grčkim policama".
      Malo je drugačijeg ukusa od zelenog, ukusa približnog sočivu, ali jednako ukusan.
      Uživaj!

      Избриши
  2. Аутор је уклонио коментар.

    ОдговориИзбриши
  3. Prvi put cujem za zuti grasak. Eh, da nije ovih blogova...a eto, moracu i njega da probam...Bas ti je ovo fino. I slike. I Mika...on je jel da?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala :D
      Nije MIka, ja sam. Sve na blogu je original.
      Ali lepo je čuti da podseća na njega. Znači učila sam od najboljeg.

      Избриши
  4. Skidam kapu, podsetilo me na njega, a on je kralj, sto se mene tice....

    ОдговориИзбриши