четвртак, 4. јул 2013.

Baklava sa višnjama i suncokretom

Za Kaću i Marka

Svetlošću zaslepljenu,
Bez daha iz grudi otetog,
Rođenje vaše me ostavi nemu,
Te poklanjam vašim tršavim glavama
Čarobni formulu života
Da sreću vidite u svemu.

U tatinim ljutim brcima
što se vragolasto smeše,
U maminoj ljubavi što klizi niz obraze,
Dedinom krilu, zagrljaju baka,
tetkinim očima što isijavaju vaše odraze.

U  školjkama i morskim travama,
Olupanim kolenima, biciklama,
U sankama i božićnim jelama,
Baricama, gumenim čizmama i blatu,
U maslačku, leptirima i pčelama.

U vojvodama i kapetanima, polinomima i integralima,
U pucketanju stare peći i perjanom jorganu,
Boraniji, pasulju i šipkovom džemu.
Poklanjam vam najveću životnu tajnu,
Da jednako sreću vidite u svemu.

I još vam poklanjam šarenu cirkusku šatru
Sred koje laje žuti šašavi pas,
Sva žezla sveta, kristalne kugle,
Ringišpile i vašarska čuda
I među njima, poklanjam vam nas. 



Nećete mi zameriti što nemam tačne mere za ovaj recept.
Pravite ga "odokativno". Moje količine su male, a vi pravite po želji.
Ali ću vam detaljno objasniti proces.
 

Sastojci:

- tanke kore za pitu - posne
- višnje
- mleveno sirovo seme suncokreta
- pšenične klice
- ulje lagano (suncokretovo, od semenki grožđa, ...)

Preliv:

- šećer i voda - odnos 2:1
- sok od 1 ili 1/2 limuna
 
Tepsiju ili drugi posudu za pečenje podmazati uljem (moja posuda je četvrtastog oblika 22 x 22cm). 
Redjati 6 kora jednu na drugu i svaku premazati uljem. Na 6. koru posuti preko cele površine mleveni suncokreta debljine pola prsta i preko toga u tankom sloju posuti pšenične klice. 
Preko toga poređati 4 kore i svaku posebno premazati uljem. Na 4. koru u jednom sloju staviti višnje (bez koštice) i posuti pšeničnim klicama u tankom sloju.
Nastaviti ređanje 4 kore, svaku premazati uljem. Na 4. koru preko cele površine posuti mleveni suncokret u debljini pola prsta i tanak sloj pšenicnih klica.
Na kraju poređati još 6 kora i svaku premazati uljem.
Iseći na kocke željene veličine, pazeći da se baklava neraskupusa.
Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni Celzijusa 20 - ak minuta, dok baklava ne dobije zlatnu boju.
Za to vreme pomešati šećera i vode za preliv u razmeri 2:1 i sok od limun, pa kuvati dok se šećer ne rastopi.
Baklavu odmah, čim budu izvađena iz rerne, preliti vrućim prelivom.
Ohladiti.
Jesti prstima, lepiti se i uživati.

 

13 коментара:

  1. joaoo kumo ovo svet mora videti , ceo svet i šire, od uvodnih tekstova, preko fotografija i sjajno sjajnih recepata.... ma svaka čast!!! BRAVOOOO

    ОдговориИзбриши
  2. Uf što ti pišeš! Uvek se sva otopim od nežnosti:)

    ОдговориИзбриши
  3. Анониман6. јул 2013. 22:53

    Blago Kaci i Marku! Predivno! Recept takodje, probala bih kad bih mogla da nabavim visnje!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala <3 Žao mi je što nemaš višnje, ali probaj bilo čime što možeš da nađeš - trešnje, borovnice, ribizle, ... Verujem da bi bilo jednako ukusno.

      Избриши