четвртак, 11. јул 2013.

Čorbast mungo pasulj sa kinoom

Kritikuju me što me Gaša često ne zove "majkom", već imenom. 
Kažem im da je "majka" zajednička imenica i tako je doživljavam.

Jedna mlada, ponovo buduća majka bila je rešena da spasi dan stare mačiće, odbačene od prave, životom zbunjene majke. Uporedo ih hraneći i grejući danonoćno, davala je od sebe onoliko koliko je mogla, u borbi sa prirodom. A davala je sve.

Jedna mlada žena u predugoj, napornoj borbi da uskoro postane majka, borila se jednako vatreno da skloni sa ulice i izleči četiri napuštena, zaboravljena šteneta. I obe bitke i dalje vodi nepokolebljivo.

Jedna mlada, tek ostvarena majka, držeći u naručju i hraneći svoju tek rođenu bebu, negovala je i hranila naizmenično četiri tek progledala mačeta, nađena u kutiji kraj kontejnera, boreći se da im nađe dom. I našla ga je.

Jedna majka bez sna, nakon što bi uspavala svog operisanog dečaka, hodnicima bolnice nosila je, natapala ramena bolom i punila ruke zagrljajima dece, čije majke nisu mogle da budu pored njih.

Jedna energična zaposlena majka sakupljala je, kupovala, razvozila, raznosila i poklanjala sve ono u čemu oskudavaju napuštena i siromašna deca u domovima i sigurnim kućama i naučila svoje dvoje fantastične dece da nesebično poklanjaju i dele sa onima koji nemaju.

Ne čini majku rađanje.
Prava majka je ona koja jednako brine o svima, koja spašava živote i duše, bez obzira koje rase, boje i vrste oni bili, pomažući jednom po jednom, onima koji nikada ne mogu da se zahvale i uzvrate.

I nije bitno koliko uradi, već sa koliko ljubavi.



Sastojci:
- 1 manja glavica crnog luka
- 1 čen belog luka
- 1 veća šargarepa
- 1/4 manjeg celerovog korena
- 1 šolja (za veliku kafu - 100 ml) mungo pasulja
- 1/2 šolje (za veliku kafu - 100 ml) kinoe
- 250 ml paradajz soka
- so i biber
- 1 kašičica "aleve" paprike
- tabasko sos ili čili papričica - po želji

Na ulju propržiti narendanu šargarepu i celer, crni i beli luk sitno iseckan dok ne postane staklast. Dodati kašičicu mlevene paprike, promešati, pa dodati prethodno opran mungo pasulj, posoliti i pobiberiti i kratko propržiti  minuta, dva. Naliti šolju vode i paradajz soka, pa ostaviti da se kuva 25 - 30 minuta uz povremeno dolivanje vode po potrebi. Nakon pola sata, kad je pasulj skoro skuvan, dodati opranu kinou, pa kuvati dalje još 20 minuta uz dolivanje vode po potrebi, do željene gustine.
Po želji pred služenje dodati tabasko sos ili čili papričicu po želji. 
Ja želim, uvek.


8 коментара:

  1. Анониман11. јул 2013. 10:05

    Gasa ima majku nad majkama. Oni koji te kritikuju, verovatno tako nesto nisu nikad osetili.
    Kinoju sam davno kupila, nikako da je spremim, evo dobre ideje...

    ОдговориИзбриши
  2. Hvala, ipak sam ja samo jedna od mnogih.
    Probaj kinou podhitno <3

    ОдговориИзбриши
  3. Spašava živote i DUŠE...kako lepo rečeno. Nisam probala kinou..kako bi ti opisala ukus?Neko mi reče da malo vuče na gorko, pa sve izbegavam...A nisam ni mungo...A volim sve da probam...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala :D
      Što se kinoe tiče, ono što je kod nje gorkasto je njen zaštitni sloj, premaz. Zbog toga se, negde sam već navela, pre kuvanja, drži minimum 5 minuta potopljena u vode ili se ispire u cediljki pod mlazom hladne vode. Ukus jeste neobičam, pomala gorkast, ali orašast. Kinou svrstavaju u žitarice, ali je zapravo seme bogato svim esencijalnim aminokiselinama.
      Mungo pasulj, sličniji sočivu nego pasulju, ali jednako ukusan.
      Samo napred <3

      Избриши
  4. Prelepe reči za dušu a recept za telo... Savršeno!

    ОдговориИзбриши