gde mi se dugom tkaju vrhovi
trepavica
i teški muk prekida zvezdane
ptice zov,
Nepomično me čeka
na rubu između ovde i sada,
nesebično, kad zamolim za blagoslov.
Preko napuklih usana da mi
prevuče
Zvonik trenutak blještave
svetlosti.
U uglovima očiju očima da mi
prostre
Paučinastu lepezu iskričavog vela.
Detinjim osmehom u visine da me
vine,
Kao uzdiglog feniksa što uzleće
iz pepela.
Da mi sa kamenog uzglavlja
smrtnika
Nedosanjane snove u jutra
blagovesti pretvori.
Duša da mi zablista, iz tela
pokipi
od mirisa belog krina blizine.
I lice da umijem odrazom dečaka – anđela
U jaspisnom ogledalu dlanova bez
linija sudbine.
- 500 gr kora za pitu (koristim kupovne "po grčkoj tehnologiji" ili heljdine)
- 1/2 šoljice (za malu kafu) ulja
- 1/2 šoljice kisele vode
- 1/2 praška za pecivo
Fil:
- 50 gr posnog margarina (ili 40ml ulja)
- 50 gr brašna (po želji)
- 1 litar biljnog mleka
- 1 tikvica
- 100 gr mlevenog sirovog suncokreta
- 100 gr pšeničnih klica
- beli luk u prahu na vrh noža
- mirođija na vrh noža
- 1/2 praška za pecivo
- so i biber po ukusu.
Priprema:
Napraviti bešamel sos - na
otopljenom margarinu ili ulju kratko, na tihoj vatri propržiti brašno, dodati mleko, beli luk, mirođiju, so i biber. Kad je bešamel kuvan, ubaciti u
njega rendanu i od viška vode oceđenu tikvicu, mleveni suncokret i pšenične klice i 1/2 praška za pecivo.
Odvojiti od ukupne količine kora 2 kore koje će služiti za pokrivanje gibanice i ostaviti ih sa strane.
U posudu za pečenje (tepsiju) na dno staviti 2 kore
preklopljene, da bude kao da su 4 kore, između njih i preko njih poprskati mešavu ulja, kisele vode i 1/2 praška
za pecivo. Ostale kore gužvati i tako zgužvane ih umakati u fil, pomalo grabeći fil da ga ostane na
korama, pa ređati u tepsiju po sistemu "2 x 3", jednu pored druge. Ukoliko ostane manje kora za novi red, isto ih potapati u fil i ređati ih zgužvane, ali razvučene. Na
kraju prekriti gibanicu sa 2 preostale kore, između premazane mešavinom ulja, kisele i praška za pecivo, malo
zašuškati ćoškove, pa opet premazati postatkom fila i posuti drobljenim suncokretom.
Peci na 180 stepeni dok kore ne
porumene, izvaditi iz rerne, prekriti folijom ili krpom i ostaviti desetak minuta, pa služiti.
Napomena: u fil umesto tikvice možete ubaciti ustinjen ili izgnječen tofu od leblebija.
Нема коментара:
Постави коментар