уторак, 2. април 2013.

Lažna baklava bez kora

U ugao oka
ranim mi jutrom sleće nestašan,
zracima sunca probuđen,
razdragan, nevin smeh.
I kao krilata ptica
u trepavicama mi se gnezdi.
Ne primetiti ga, bio bi greh.

U kosi mi,
kao u zlatno runo zagnjureni,
mnoštvo prstiju plete
još neisanjanih snova venac
i ruke mi se napune
klupkom baršunastih zagrljaja,
i kraja nema. Bez dna zdenac.

U ušima mi,
kao pravoslavnog hrama zvono,
odjekuje
lepet glasničkih krila Arhangela Gavrila,
sa dlanova miriše tršava plava glava.
Nek' utihnu svi ovozemaljski zvuci-
na mome krilu anđeo spava.



Sastojci:
- 1,5 dl biljnog mleka ili mineralne gazirane vode
- 1 dl ulja
- 1 kašika lana + 3 kašike hladne vode
- 2,5 pune kašike brašna
- 5 ravnih kašika griza po želji (pšenični, heljdin, proseni, ...)
- 2 - 3 kašike suvog grožđa
- 2 - 3 kašike drobljenog sirovog suncokreta
- 3 kašike pšeničnih klica
- 1/2 praška za pecivo

Preliv:
- 1 čaša od jogurta šećera 
- 1,5 dl vode
- sok od jedne veće pomorandže

Pomešati lan i vodu i ostaviti na stranu da odstoji 5 minuta.
U posudi za mešenje izmešati suve sastojke - brašno, griz, suvo grožđe, suncokret, pšenične klice i prašak za pecivo. Uliti vlažne sastojke - lan, biljno mleko (ili vodu) i ulje i dobro sjediniti. U manjoj posudi za pečenje, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni Celzijusa peći 15 - 20 minuta, dok test - čačkalica ne bude suva. 
Za to vreme u manjoj šerpi ukuvati šećer i vodu za preliv, dok se šećer ne rastopi. 
Kad baklava bude pečena, još vruću preliti je vrućim prelivom u koji je pre toga dodat sok od pomorandže.
Ohladiti i pred služenje posuti baklavu mlevenim sirovim suncokretom i lanom.

4 коментара: