понедељак, 20. мај 2013.

Čili salatar

Rođenjem,
urezan mi je na dlan tvoj smeh kao produžetak mog trajanja
i svaki put kad se nasmeješ, kao stari ožiljak zagolica me vreme.

Pa pomislim,
postoji li i na tvom dlanu tanka linija tutnjave mog uzdrhtalog srca
koju ponosno ističeš kao lepršavu zastavu
ili nosiš kao preteško breme?

Kao šavom,
spojeni smo istom krvlju i istim dahom, vezani tananim otkucajima istog srca,
u ovom beskraju i večnosti postali jedno.

I pitam se,
kriviš li nepredvidivu sudbinu
što je zvezde poređala u filigransku liniju života
ili je taj mali deo kosmosa koji smo stvorili, jedino vredno?




Sastav:

- 300 gr pasulja salatara (može i iz konzerve)
- 2 srednje glavice crnog luka
- 2 srednje crvene paprike
- 2 srednja paradajza
- 2 čena belog luka
-  čili začin - na vrh noža ili po ukusu - opciono
-  kari začin - na vrh noža
- 2 kašike sirove golice
- so i biber
- ulje za prženje

Pasulj oprati i staviti na vatru da provri, zatim ga procediti, isprati, naliti vodom i kuvati minimum 45 minuta. Pasulj treba da bude kuvan, ali da ostane ceo. Brža varijanta je salatar iz konzerve koji je već skuvan.
Na dve kašike ulja propržiti crni luk isečen na polumesec i beli luk, pa dodati papriku sečenu na trakice, posoliti  i pobiberiti. Kad paprika bude na pola gotova, dodati paradajz isečen na kockice, ubaciti čili i kari začin, dobro promešati i ostaviti da se krčka i da paradajz pusti sok. Kad povrće bude mekano (po ukusu), dodati kuvan i proceđen salatar i golicu i ostaviti kratko na vatri da se ukusi sjedine.
Služiti uz tortilje, prepečen hleb ili kuvanu palentu.

U zimskom periodu zamrznuto povrće za bećar paprikaš je odlična zamena za svežu papriku i paradajz. Tada je poželjno pojačati ukus paradajza paradajz sokom ili pireom.

Prijatno.



2 коментара:

  1. Анониман20. мај 2013. 16:13

    Odlican ti je cili (bez mesa)! Slicno ga pravim, nikad nisam stavljala golicu i kari, vec malkice cimeta i korijandera. Volela bih da ga cesce spremam bez mesa, meni je ukusnije, ali decaci prevagnu. Obicno ga sluzim sa integralnim pirincem.
    I sad glavno pitanje: ko je autor ovih predivnih stihova?

    ОдговориИзбриши
  2. Zahvaljujem <3
    A sad odgovor na glavno pitanje: autor svega na blogu sam ja :D

    ОдговориИзбриши