I ko
zna na šta još, na šta nije testiran.
Obzirom da je sam tražio da ide na testiranje, stoički je 48 sati podnosio
svrab i peckanje na leđima izazvano test flasterima sa alergenima i kratko, ali neprijatno skidanje ogromnog
flastera sa celih leđa kojim su test flasteri bili pričvršćeni. Ušima dečaka i
svešću čoveka slušajući šta se oko njega govori, dok je doktor ponovo potvrđivao
alergiju na mleko, Gaša mu je postavljao pitanja: „Je l’ i na jaje? I na ribu?”
“On sve zna?” pitalo me
medicinsko osoblje.
Setih se male ručice od 3,5 godine sa braunilom, kako maše u znak
odbijanja, kad su mu u bolnici, nakon operacije slepog creva svakodnevno
donosili griz u mleku, supu sa rezancima i pire krompir i kad god bi ga razni posetioci bolesnika nudili nečim što ne sme da jede, uz: „Hvala, izvinite, ali ja sam
na to alergičan.“
Nasmejala sam se na sav glas.
“Zna”- rekoh. “ON ima alergiju,
ON je u pitanju, to je njegov život.“
Alergija na hranu daleko je od jednostavnog problema. Život ljudi sa
alergijom, pored toga što je u mnogome socijalno ograničen, može da bude
doveden u pitanje najmanjim znakom nepažnje. Svesnost o alergiji ključna je
stvar koja ih održava u životu.
Ali i od teškog ima teže. Ljudi se bore sa mnogo većim zdravstvenim
problemima, nego što je alergija, sa ishodom na koji se ne može uticati. Nemaju mogućnost izbora.
Srećom, mi imamo tu mogućnost. Gaša je izabrao da bude svestan i emotivno preraste svoju alergiju. Do daljnjeg.
Sastojci (2 porcije):
Sastojci (2 porcije):
- 1 šoljica (za malu kafu) pasirane dinstane bundeve
- 1,5 - 2 šoljice brašna - tip 400 meko
- 2 kašike posnog margarina ili biljne mrsi
- so, biber
- mleveni korijander na vrh noža
- 2 šoljice seckanih šampinjona (ili pečuraka po izboru)
- 1 šoljica sejtana seckanog na sitne kockice
- 400 - 500ml biljnog mleka (koristila ovseno mleko)
- 1 puna kašika kukuruznog ili krompirovog skroba
- 1 kašičica odgorčenog pivskog kvasca
- muskatni oraščić
- 1 kašika drobljenog sirovog suncokreta
- 1 kašika drobljene golice
Bundevu izdinstati na malo vode, ocediti i ispasirati. Izmešati je sa brašnom, rastopljenim margarinom ili mrsi, dodati malo soli, bibera i korijander, pa mesiti na pobrašnjavljenoj površini dok se ne dobije homogena masa. Podeliti masu na 4 dela, svaki deo razvući u valjak prečnika 1,5 - 2 cm, a zatim valjke seći nožem u debljini od 1 cm. Svaki komadić - NJOKU blago pritisnuti viljuškom da se izravna i ostanu crtice u testu.
Bundevu izdinstati na malo vode, ocediti i ispasirati. Izmešati je sa brašnom, rastopljenim margarinom ili mrsi, dodati malo soli, bibera i korijander, pa mesiti na pobrašnjavljenoj površini dok se ne dobije homogena masa. Podeliti masu na 4 dela, svaki deo razvući u valjak prečnika 1,5 - 2 cm, a zatim valjke seći nožem u debljini od 1 cm. Svaki komadić - NJOKU blago pritisnuti viljuškom da se izravna i ostanu crtice u testu.
U većoj šerpi pustiti vodu da proključa, ubaciti njoke da se kuvaju i vaditi ih tek kad isplivaju na površinu. Isprati ih hladnom vodom i ostaviti da se ocede.
U manjoj šerpi na dve kašike ulja 5 minuta propržiti šampinjone i sejtan sa malo soli i bibera. Zatim uliti biljno mleko, dovesti do ključanja, a zatim dodati skrob razmućen u šoljici mleka prethodno odvojenog od prvobitne količine. Kad ragu provri, dodati odgorčeni kvasac i malo narendanog muskatnog oraščića, pa sve zajedno krčkati još 7 - 10 minuta. Ukoliko je ragu pregust, doliti još malo mleka ili ga zgusnuti skrobom, ako je redak. Gustina po želji.
Pred služenje, preko njoka preliti ragu i posuti droljenim suncokretom i golicom.
Bravo za Gašu! Svaka čast, divan je!
ОдговориИзбришиUz ovakvo tvoje ukusno kuvanje mnogo će lakše podneti sve izazove koji ga čekaju sa hranom.
Šaljem mu podršku <3
Hvala, Nevena <3
ИзбришиGaša je veliki izbirač.
Iako sva jela nastanu isključivo i prvenstveno zbog njega, ručak se uglavnom završi klot špagetama ili povrćnom čorbom.
Srećom, pa kolači nestaju brzinom svetlosti :D
Sasvim slucajno sam naletela na tvoj blog i prosto me je zacarao! Divim se tvojoj upornosti i kreativnosti! Ja se isto dovijam na sve nacine da bi moj sincic (2 godine) jeo sto zdravije i raznovrsnije.
ОдговориИзбришиGasi zelim da sto vise alergija preraste! Moj brat od ujaka je bio alergican na jaja i na mleko, a to je u doba kad smo bili mali (pricam o 70-tim) bio i te kakav problem. Alergije je prerastao u pubertetu, posle je presao na 'normalnu' hranu (sad, sta je 'normalno' je tema za dugacku diskusiju).
Sve najbolje!
Dobro došla, Sladoled :D
ОдговориИзбришиNadam se da ćeš nam često dolaziti u goste.
Zahvaljujem na lepim komentarima.
Naučila sam da verujem da se ništa ne dešava slučajno. Gašina alergija napravila je od mene potpuno drugačiju osobu, neki smatraju pozitivniju, neko negativniju.
A ja se samo nadam, dovoljno dobro za Gašu.
Pozdrav <3