четвртак, 20. децембар 2012.

Duga iz rerne i povrćna čorbica

Jedan od onih dana kad u frižideru imaš od svega po malo i dođe vreme da ga očistiš od ostataka. Da u tanjiru napraviš dugu.
A u ustima vatromet.  

Duga iz rerne

Sastav:
- 1 veća šargarepa
- 2 cvekle
- 350-400 gr prokelja očišćenog
- 1 čen belog luka
- ulje (blago)
- majoran na vrh noža
- sol i biber po ukusu
- kašika džema od kajsije + kašika soja sosa- opciono

Zagrejati rernu na 200 stepeni.
Šargarepu i cveklu iseći na sitnije komade ili listiće, po želji. Staviti ih u vatrostalni su, dodati ulje, so i biber, naliti čašom vode, promešati, pokriti alu- folijom i peći 30-40 minuta, dok cvekla ne bude do pola gotova.
Za to vreme prokelj iseći na polovine, zatim ga dodati u cveklu i šargarepu.
Čen belog luka iscediti u povrće, dodati majoran, promešati. Doliti prst i po vode ukoliko je izvrila i peći jos 20-25 minuta uz povremeno mešanje, dok prokelj ne bude mekan.
Po želji, razmutiti kašiku džema od kajsije i kašiku soja soja sa pola čaše vode i preliti preko pečeneg povrća. 


Povrćna čorbica

 Sastav:
- 1/2 praziluka
- 1 šargarepa srednja
- 1 krompir beli srednji
- ulje (blago)
- so i biber
- kari začin
- lišće peršuna
- kašika ovsenih pahuljica

U šerpi od 1 litar na zagrejano ulje ubaciti sitno seckan praziluk i krupno narendanu šargarepu. Kratko propržiti na srednjoj temperaturi, dodati kari začin, zatim narendan krompir. Pazeći da se krompir ne zalepi za dno šerpe, uz stalno mešanje, dodati so i biber, a zatim doliti vode do pune šerpe. Kuvati do pola poklopljeno 10 minuta, ubaciti ovsene pahuljice i nastaviti kuvanje jos 5 minuta. Pred serviranje posuti lišćem svežeg peršuna.


Нема коментара:

Постави коментар