среда, 12. децембар 2012.

Štrudla sa bundevom

Napolju, tog dana, miris nadolazećeg snega rasterao je zvezde koje su visile na štriku razgolićenih grana.
Unutra, miris štrudle sa bundevom uvukao se duboko u moje nozdrave i miris toplih, usnulih obraščića duboko se utisnuo na moje dlanove.

Sastav:

Testo:
- 250 gr brašna mekog
- 125 ml tople vode   
- 1/3 svežeg kvasca
- 40 gr šećera
- 40 ml ulja
- 1 vanilin šećer
- 1 kašika mlevenog lana + 3 kašike hladne vode (zamena za jedno jaje)
  
Fil:
- 250 gr bundeve rendane
- 3 kašike šećera
- 1/4 kašičice cimeta

Ovo testo nadolazi samo dok se zagreva rerna. Brza i jednostavna.




Kvasac razmutiti sa jednom kašikom šećera, jednom kašikom brašna i tople vode da sve ogrezne. U šoljici zamešati lan i 3 kašike vode i ostaviti da odstoji 5 minuta. 
 Za to vreme na malo ulja izdinstati bundevu sa šećerom i cimetom.
U činiji izmešati brašno, vanilin šećer, šećer i lanom, a kad se kvasac podigne umešati ga u suve sastojke zajedno sa uljem i prestalom toplom vodom. Kratko mesiti da se sve sjedini. Testo treba da bude meko, ali da se ne lepi za prste. Razvući ga na pobrašnjavljenoj podlozi u obliku pravougaonika, što tanje (a da se ne cepa prilikom rolanja), širine pleha u kojem će se štrudla peći. Naneti fil preko celog testa, zarolati i prebaciti u podmazan pleh. Testo ostaviti da nadođe dok se rerna zagreje na 180 stepeni i peći dok ne porumeni.

Ostaviti da se ohladi, seći na šnite i po želji posuti prah- šećerom.

Prijatno! 





  
 

1 коментар: