уторак, 1. јануар 2013.

Srećna Nova 2013. godina!

Želim vam da ne zatvarate svoje oči, da otvorite svoje srce, oslobodite svoj um i pustite mašti na volju.
Zarad vas.
I zarad drugih.

Humus

Ili ti namaz od leblebija

Od leblebija (nauta) izvodim razne kerefeke: kolače od nautovog brašna, sir "kao" tofu, omlet, nešto slično isprženim jajima, mleko, jogurt, falafel, ... Sve je više nego ukusno. Jedan od mojih omiljenih zalogaja je humus. Na razne načine- sa suncokretom i lanom, sa pečenim paprikom, sa paradajzom, sa kiselim krastavčićima, šampinjonima, .... mašti na volju.

Humus je arapskog porekla i arapska je reč za leblebije. Zrnaste je teksture, bogat proteinima, gvoždjem i vitaminom C. Mnogi misle da se dugo priprema, ali sam ja to vreme svela na minimum. Naime, najduže traje kuvanje leblebija. Ali ako u startu skuvate veću količinu leblebija, a zatim je podelite u kesice i ostavite ih u zamrzivaču, nećete se duže vreme zamarati natapanjem i kuvanjem. 
Humus je za mene doručak, večera, namaz uz tortilja čips. 
Za Gašu je to "moča" za grisini.


Dakle, šta je potrebno za jednu turu standardnog humusa?
Potrebno je:

- 1 šolja (1,5-2dcl) sirovih leblebija
- 3-4 kašike ulja
- 1 kašika TAAN-a ili paste od susama
- 1 čen belog luka
- 1 kašila limunovog soka
- so i biber

Leblebije se operu i potope u vodi u razmeri 1:3 da se natapaju preko noći ili 6-8h preko dana (obavim to noću, da ne virkam stalno u posudu). Nakon toga ih oprati, staviti da se kuvaju u vodi minimum 45 minuta do 1h, uz stalno nalivanje vode. Kuvane procediti, a deo tečnosti sačuvati za pripremu humusa.
Kad se leblebije prohlade, staviti ih u blender (secka) sa ostalim sastojcima i dolivati po malo tečnosti u kojoj su se leblebije kuvale (prvo put doliti 2-3 kašike) i paziti da smesa ne bude preretka, približno pire krompiru. Blendati dok ne postane kremasto.

Pustite mašti na volju. Dodajte u humus sve što vam padne na pamet- orahe, med, cimet, jabuku, kari, čili papričice, suvo grožlje, avokado, celer, bademe, pistaći, vrganje....
Hvala Bogu na velikom broju mogućnosti i slobodnom izboru.

2 коментара: