понедељак, 7. јануар 2013.

Menjanje navika br. 1- mleko

Neću vam pisati o tome da li su mleko, jaja i meso zdravi ili štetni po zdravlje, niti čega sve ima ili nema u njima pored njihovog prirodnog sastava. Koga to bude interesovalo, pitaće me ili će sam potražiti odgovore na drugim mestima. Moja ideja je da vam ovde ponudim odgovore čime i na koji način da zamenite mleko, jaja, meso, koštunjavo voće, .... u ishrani i na šta treba da obratite pažnju u deklaracijama gotovih proizvoda.

Drugo pravilo- NAVIKNITE I NAUČITE DA ČITATE I TUMAČITE DEKLARACIJE.
  

Ono što iz mleka stvara alergiju ili intoleranciju su proteini i laktoza. Na šta treba da obratite pažnju u kupovini gotovih kupovnih proizvoda:
- kazein (mleko i svi mlečni proizvodi, biljni sirevi, margarin sa mlekom...)
- surutka u prahu (keks, biljna neutralna i slatka pavlaka, puding u čašama, dezerti u čašama, ...)
- mleko u prahu (keks, čokolada, konditori, ....) 
- mlečni proteini i belančevinasti proizvodi iz mleka (suhomesnati proizvodi- viršle, parizeri, šunke, kobasice, paštete, ...)

Zamene za mleko životinjskog porekla su biljna mleka, najčešće: sojino, pirinčano, ovseno, proseno, bademovo, kokosovo. Postoje gotova mleka u tetra paku i biljna mleka u prahu. Moj savet je da prilikom kupovine i ovih mleka obratite pažnju na deklaracije, pošto mleka u prahu sadrže i razne aditive, tipa soja lecitina ili ti E322 (ukoliko imate i problem sa sojom). Po meni, najbolja i najzdravija opcija je mleko pravljeno u kućnoj radinosti. Dva su načina za pripremu istog- u "milk maker"-u ili u blenderu. Princip je uglavnom isti- natapanje, mlevenje sa određenom količinom vode u blenderu, ceđenje kroz duplu gazu i kuvanje.



Zamena za sir je sir od soje (tofu), sir od leblebija (Burmese tofu), krem sir od suncokreta, krem sir od indijskog oraha, "feta" od badema, "parmezan" od susama i golice, ... Sir nalik kačkavalju teško ćete naći bez kazeina. Bilo ga je, ali očigledno nije bio isplativ, te ga je nestalo sa rafova naših vele i maloprodaja.

Moguće je praviti i biljni jogurt bez primesa želatina, agar agar-a, skroba, a srećom mogu se kupiti sojin jogurt i voćni dezerti od soje u našim prodavnicama.


Zamene u pekarstvu:

- 1 šolja životinjskog mleka- 1 šolja biljnog mleka
- 1 šolja jogurta - 1 šolja biljnog mleka+ 2 kašike limunovog soka da odstoji 5 minuta
- 1 mera putera- 1 mera biljne mrsi ili 3/4 mere ulja
- neutralna pavlaka- sojina neutralna pavlaka  (ukoliko nemate problem sa sojom)

I još nešto, KALCIJUM.
Brojna naučna istraživanja utvrdila su da samo u jednoj kašičici susamu ima više kalcijuma nego u šolji kravljem mleku. Iz toga razloga, naša omiljena varijanta biljnog mleka je mešavina ovsenog i susamovog mleka. 
O tome odakle se kalcijum "vuče" za razlaganje proteina iz kravljeg mleka moraćete sami da se informišete
Ovo nije blog o tome.



   

Нема коментара:

Постави коментар