понедељак, 7. јануар 2013.

Menjanje navika br. 2- jaja

Alergija na jaje u većem procentu izazvana je belancetom, nego žumancetom, a opet proteinima. Ono što sam kasnije saznala da neka jaja mogu biti kontaminirana sojom, ukoliko je živina njome hranjena. Jaja takođe možete naći u skoro svim konditorima (keksima, čokoladnim bananicama, industrijskim kolačima, krekerima, štapićima, ribicama, perecama, ...), u zamrznutom lisnatom i nelisnatom testu, suvoj testenini, majonezima, salatnim prelivima, polugotovim i gotovim jelima, ali i u suhomesnatim proizvodima (belance u prahu).

Jaje služe za vezivanje testa, ali i da ga učine mekanim i vazdušastim, pa zamene za jaje u pekarstvu zavise od vrste testa koju pripremate. Npr, u keksima i mafinima generalno nije potrebno jaje ili zamena (ali neće ni naškoditi testu). U brzim testima i kolačima vezivanje je potrebno, kao i u korama za pite tipa prhkog test.
 
Za vazdušastost - 1 jaje:  
- 1/4 šolje biljnog mleka + 1 kašika limunovog soka
- 1 kašika sirćeta + 1 kašičica praška za pecivo
 
Za vezivanje - 1 jaje:
- 2 kašike skroba za svako jaje u suve sastojke testa
- 1 kašika lana+ 3 kašike hladne vode da odstoji 5 minuta
- pirei od jabuke, banane, bundeve takođe mogu da vezuju testo - 1 jaje= 1/4 šolje pirea

Nažalost, nećete moći da pravite recepte u kojima se testo pravi sa snegom od belanaca, šuškave puslica torte, umesto sira u "cheese cake"-u moraćete da koristite tofu, indijski orah ili skrob, ali već ćete pronaći draž i u kolačima i testu koje ćete moći da pravite i degustirate.

 

Нема коментара:

Постави коментар