петак, 18. јануар 2013.

Menjanje navika br. 3- soja

Oko soje i njene štetnosti i koristi već jako dugo se vode velike polemike, uostalom kao i oko velikog broja drugih namirnica. Mnoge studije ukazuju na to da izaziva rak dojke i oštećenje mozga, druge opet da smanjuje rizik od istih oboljenja. Treće opet pokazuju štetnost nefermentisanih, a i benefit unosa fermentisanih sojinih proizvoda.
Kad je soja u pitanju, apostrof je stavljen prvenstveno na genetsku modifikaciju, kao da je to jedini proizvod koji podleže takvoj vrsti inženjeringa. Zaboravlja se da, iako je zvanično GMO hrana zabranjena kod nas, uvozimo meso iz zemalja gde se stoka hrani žitaricama sa izmenjenim genima, da se u gaziranim napicima bez šećera nalazi slad kukuruza, koji je takođe prošao proces genetske modifikacije i slično. 
Ovim ne želim da vam kažem da (ne)treba da koristite soju i njene proizvode (to vam ostavljam na izbor), niti da zvučim kao zagovornik teorije zavere, već da imate svest o tome da je mnogo proizvoda koji sadrže sirovine kojima su izmenjeni geni i koji se prodaju bez oznaka i upozorenje.

Soja je namirnica koja se uglavnom koristi kao zamena za meso zbog visokog procenta proteina i mogućnosti da se preradi u proizvode najsličnije raznim mlečnim proizvodima (mleko, jogurt, puding, sir i sl.). Iz soje se preradom dobija i soja lecitin koji se koristi kao emulgator (E 322-sredstvo za dispergovanje čvrstih čestica, stabilizator pene, sredstvo kvašenja i opuštanja, kao i sredstvo za kontrolu kristalizacije) da bi proizvodi u koje se dodaje lako mogli da se prevedu iz tečnog ili razmekšanog stanja u čvrsto (svima je poznato dobro stezanje filova u koje se ubacuje stoni margarin, kao i stvrdnjavanje čokolade prilikom hlađenja). Pronaći ćete mnoge izvore koji govore o lekovitosti soja lecitina, a ja ću ukazati samo na mogućnost dobijanja lecitina i iz semena suncokreta i njegovu jednaku lekovitost i na bacanje te činjenice u zapećak.

Soje, kao i proizvoda i dodataka od soje (belančevinastih proizvoda od soje u suhomesnatim i konzerviranim proizvodima i soja lecitina) NEMA u veoma malom broju gotovih proizvoda i to je jedan od glavnih problema ljudi alergičnih na soju.
 
Fermentisani proizvodi od soje su:
- temeph - koristi se kao zamena za meso, ukusa sličnog gljivama
- miso - pasta koja daje slanu, krematu teksturu
- natto - fermetisana zrna soje lepljive strukture sirastog ukusa
- soja sos

NEfermentisani proizvodi od soje su:
- tofu
- sojino ulje
- sojino mleko
- sojini namazi, sladoled
- sojin jogurt
- sojino meso (komadići, ljuspice, šnicle)
- sojin protein
- sojina formula za bebe

NAPOMENA:
Kao zamena za meso, ukoliko niste alergični na soju i niste intolerantni na gluten, najbolje su se pokazali TEMPEH i SEITAN (glutensko meso).

Нема коментара:

Постави коментар