петак, 07. јун 2013.

Obična paradajz čorba i neobična proja

Govorila je: "Zovi me i flaša, samo nemoj da me razbiješ".

Ustvari se zvala Bernarda Kukovec i bila je žena daleko ispred svog vremena, udata u 29. godini, za čoveka druge vere, 4 godine mlađeg.
Bila je žena koja nije znala kada se završava juče i da li je sutra već počelo.
Žena koja je radila dok ne završi, a nije završavala dok sve nije bilo gotovo.
Nastojnica četvorospratnice sa 8 ulaza, odgajala dvoje svoje i mnoštvo tuđe dece, krečila i sređivala svoje i desetine tuđih stanova, prala i peglala pregršt svog i hrpe tuđeg veša, krpila svoju i šila tuđu odeću, nikad nikome dužna vraćala tuđe dugove, kuvala je svoja jela i savršeno spremala srpske slave, daće i zimnice.
Brza i pedantna, skromna i načitana, tiha i uvek pravedna, bila je Slovenka sa najcrnjim očima koje sam ikada videla i koje su, čak i kada su strogo sevale, u sebi krile nežno zvezdano nebo.
S proleća, sredinom maja kad zamiriše lipa, setim se njenog porcelanskog osamdesetsedmogodišnjeg osmeha i ponadam se da bar delić nje živi u meni.
Umrla je dva puta.
Prvi put su se oglasila posmrtna zvona kad je iz ljubavi promenila veru.
Drugi put kad je na ploči pisalo "Radmila Ðorđević".
Nije joj bilo bitno kako se zove.
Između dve smrti bilo joj je bitno da se bezuslovno daje i bude čovek.


Obična paradajz čorba 


 

Sastojci:
- 4 kašike ulja (dovoljno da kompletno prekrije dno šerpice)
- 2 ravne kašike brašna
- 500 ml paradajz soka
- 500 ml vode
- sok od jedne pomorandže
- so i biber
- 1 ravna kašicica žutog šećera
- kašika sitno rendanog svežeg đumbira

Na tihoj vatri, na ulju propržiti brašno, pazeći da ne zagori i da ostane krem boje. Naliti vodu, sačekati da provri, pa dodati paradajz sok. Posoliti, pobiberiti i dodati kašičicu šećera. Kad čorba provri, kuvati na tihoj vatri 5 - 7 minuta. Na kraju dodati sok od pomorandže i rendani đumbir.

Neobična proja



Sastojci:
- 1,5 šoljica (za malu kafu) brašna tipa 400 meko
- 1 šoljica palente
- 1/2 praška za pecivo
- 2 kašike mlevenog sirovog suncokreta
- 1 kašika mlevenog lana + 3 kašike hladne vode
- 1 šoljica biljnog mleka + 1 kašičica jabukovog sirćeta
- 1 kašičica odgorčenog pivskog kvasca
- so po ukusu
- 2/3 šoljice ulja
- 1/2 - 1 šoljice kisela voda po potrebi

Lan pomešati da 3 kašike hladne vode i ostaviti da odstoji 5 minuta.
U biljno mleko dodati sirće i takođe ostaviti da odstoji 5 minuta.
U posudi za mešanje pomešati brašno, palentu, prašak za pecivo, suncokret, pivski kvasac i so. U drugoj manjoj posudi za mešanje pomešati vlažne sastojke - mleko sa sirćetom, ulje, lan, pa sve zajedno uliti u suve sastojke i dobro promešati. Po potrebi dolivati kiselu vodu dok testo ne bude žitko (ne da curi, već da kaplje sa kašike - gušće od smese za palačinke, ređe od smese za uštipke). Smesu uliti u prethodno podmazan i pobrašnjen pleh i peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni 15 - 20 minuta. Proveravati test - čačkalicom.

13 коментара:

  1. Kakva žena! Kakvo je srce jako imala kad je izdržala odbacivanje svoje porodice! Zaista, svaka čast...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Imala je sreću da je nije odbacila porodica, ali ju je odbacila sredina i društvo.
      I da, bila je laf u srcu <3

      Избриши
  2. Аутор је уклонио коментар.

    ОдговориИзбриши
  3. Sjajna zena i jako lepo napisano (drugacije nisam ni ocekivala). Slicno i ja pravim paradajz corbicu, minus brasno i sok od narandze, plus bosijak. Moram da isprobam i tvoju varijantu, ova narandza me bas intrigira.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Pre nekog što dodam pomorandzu ili začine, odvadim deo čorbe za Gašu, ne voli da meša ukuse. Pomorandža i djumbir daju mi neki istočnjački šmek, već sam se zasitila kombinacije paradajza i bosiljka, mada toliko volim paradajz u svim oblicima, da ne biram i ne pravim pitanje :D

      Избриши
  4. Mnogo, mnogo mi se sviđa kako pišeš.Precizno biranim recima nepogrešivo gađaš u suštinu.Oslobađaš čitaoca svega suvišnog. I neminovno džarneš u jake emocije.Hrana za dušu.

    ОдговориИзбриши
  5. Blago coveku kad je takav kao ta zena! Uvek se divim hrabrima I posvecenim. Drago mi je sto je zivela dugo. Takvih nam treba vise na ovom svetu!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala :D
      Stvarno, nije bilo toga što ona nije mogla i što joj je bilo te[ko da uradi.
      Pričaju da se za vreme rata vozila kilometrima, držeći se za spoljašnju stranu vrata vozova, kako bi otišla negde da radi na polju i donese u grad hranu za dete i kupi cigarete za "otpisanog" proletera.
      Žao mi je samo što nisam sebi dala više vremena sa njom.

      Избриши
  6. Mnogo mi se sviđa kako pišeš!
    Čorbica je super a proja još i više... ma sve mi se sviđa :)

    ОдговориИзбриши