Ne znate vi kako je teško meni u ovoj šašavoj glavi
u kojoj cvetaju šljive i mirišu magnolije,
da obuzdam hordu musavih dečaka i stidljivih devojčica
koja se po njoj jurca, domunđava i krije.
Traže od mene da ih naučim
kako se od šaša prave stare vodenice,
kako se zviždi sa dva malića prsta
i kako se daleko pljuju koštice od lubenice.
Traže od mene da im pokažem
spokoj huka vetra u krošnjama visokih jela,
kako se najlepše spava u plastovima sena,
kako se bele oblaci stada na obrncima sela.
Ne znate vi kako je teško meni u ovoj tršavoj glavi
u kojoj stanuju svici i gnezde se laste,
da uskratim rulji indijanaca i gomili skupljačica salveta
da raste.
Plašim se,
naučiću ih da s’ nestrpljenjem čekaju proleća i svitanja,
da rascvetalim proplancima trče bosi.
Plašim se,
naučiću ih da duboko u nozdravama čuvaju vetar
i kako se nose skinute zvezde u kosi.
Plašim se,
naučiću ih svojim mađioničarskim trikovima,
svim čarolijama postojanja.
Plašim se,
naučiću ih kako se visoko leti, a nisko pada,
kao se ostaje budan, a sanja.
Ne znate vi kako je teško meni u ovoj umornoj glavi
u kojoj snevaju anđeli,
u kojoj me Sveti Simeon Bogoprimac moli,
da jednog svetom zbunjenog dečaka i životom zaslepljenu devojčicu
naučim kako se voli.
Sastojci:
- 4 šolje (od 250ml) skuvanog žutog graška
- 1 velika glavica crnog luka
- 2 čena belog luka
- 1 veća crvena paprika
- 1/2 malog korena celera
- 5 srednjih šampinjona
- so i biber
- sušeni bosiljak na vrh noža
Žuti grašak veoma je bogat proteinima i ima malo masnoće. U 100gr sadrži 25gr ukupnih proteina.
Žuti grašak prethodno oprati i kuvati 30 - 40 minuta.
Na malo ulja propržiti sitno seckan crni i beli luk. Kad postanu staklasti, ubaciti papriku i celer iseckane na tračice i pržiti dok blago ne omekšaju. Dodati iseckane šampinjone, posoliti i pobiberiti, pa sve zajedno kratko pržiti dok ne ispari tečnost. Na kraju dodati skuvan i oceđen žuti grašak, dobro promešati da se ukusi sjedine i začiniti sušenim bosiljkom.
Sastojci:
- 4 šolje (od 250ml) skuvanog žutog graška
- 1 velika glavica crnog luka
- 2 čena belog luka
- 1 veća crvena paprika
- 1/2 malog korena celera
- 5 srednjih šampinjona
- so i biber
- sušeni bosiljak na vrh noža
Žuti grašak veoma je bogat proteinima i ima malo masnoće. U 100gr sadrži 25gr ukupnih proteina.
Žuti grašak prethodno oprati i kuvati 30 - 40 minuta.
Na malo ulja propržiti sitno seckan crni i beli luk. Kad postanu staklasti, ubaciti papriku i celer iseckane na tračice i pržiti dok blago ne omekšaju. Dodati iseckane šampinjone, posoliti i pobiberiti, pa sve zajedno kratko pržiti dok ne ispari tečnost. Na kraju dodati skuvan i oceđen žuti grašak, dobro promešati da se ukusi sjedine i začiniti sušenim bosiljkom.
Prelepo! Postavljas sebi visoke standarde da nama koji citamo prezentujes nesto dirljivo a ne pateticno, nesto sto ce nas odvuci od svakodnevne brige o trivijalnim problemima i naterati nas da razmisljamo o stvarno bitnim stvarima. I svaki put me ponovo odusevis.
ОдговориИзбришиGde nabavljas zuti grasak? Pretpostavljam da je bolji od zelenog, ali se nadam da i zeleni moze da posluzi kao zamena.
Pozdrav!
Hvala <3
ИзбришиNe možeš da zamisliš koliko mi je drago što ovo čujem.
Što se graška tiče, konkretno ovaj našla sam u Maxiju na "Grčkim policama".
Malo je drugačijeg ukusa od zelenog, ukusa približnog sočivu, ali jednako ukusan.
Uživaj!
Čarolija...
ОдговориИзбриши<3
ИзбришиАутор је уклонио коментар.
ОдговориИзбришиFenomenalno!
ОдговориИзбришиPrvi put cujem za zuti grasak. Eh, da nije ovih blogova...a eto, moracu i njega da probam...Bas ti je ovo fino. I slike. I Mika...on je jel da?
ОдговориИзбришиHvala :D
ИзбришиNije MIka, ja sam. Sve na blogu je original.
Ali lepo je čuti da podseća na njega. Znači učila sam od najboljeg.
Skidam kapu, podsetilo me na njega, a on je kralj, sto se mene tice....
ОдговориИзбришиSlažem se <3
Избриши