среда, 31. јул 2013.

Slane ovsene pahuljice

Često, u blistava zlatna svanuća
pomislim kako bi dobro bilo
da sam retka ptica,
da ti, letom umorena, na krilo slećem,
vodu života da pijem sa dlanova tvojih,
umesto leka na rane
da ti magična krila mećem.

Često, u teška olujna jutra
pomislim kako bi dobro bilo
da sam večno sunce,
da svim bojama svojim
na pljusku zablistaš mojim sjajem,
da te sanjivog budim dodirom vrelim,
promrzlom toplinom svojom život dajem.

Često, u mirišljava praznična podneva
pomislim kako bi dobro bilo
da sam savršen kristal pahulje,
da se istopim dahom tvojim nevino, čisto,
da se iznova u nebesima stvaram,
slepo hitajući da doživim isto.

Uvek, pre svakog iskralog uzdaha
pomislim kako bi dobro bilo
da sam stara, nezaboravljena pesma
što kao uzburkana krv struji kroz vene,
da ti treperenjem žice uzdrhti čitavo biće,
da tiho, oku nevidljivo zaplačeš zbog mene. 



Ne moraju pahuljice za doručak uvek da budu slatke i sa voćem.
Evo dokaza.

Sastav:
- 6 - 7 kašika ovsenih pahuljica (ječmenih ili raženih - po izboru)
- 1 srednja paprika babura
- 1/2 glavice crnog luka
- 1 - 2 čena belog luka
- 1 šolja za kafu ( Doncafe) seckanog blanširanog spanaća ili 4 briketa zamrznutog spanaća
- so i biber
- 2 kašike ulja
- par kolutića ljute papričice - po želji

Pahuljice potopiti da vrelu vodu da ogreznu ili prst više na 5 - 10 minuta, dok se priprema povrće.
Zagrejati ulje, pa kratko propržiti crni luk isečen na polumesec, a zatim dodati baburu isečenu na tračice. Pržiti uz stalno mešanje na srednjoj vatri, a nakon 5 - 7 minuta dodati spanać, seckani ili izgnječeni beli luk, so i biber (i kolutiće ljute paprike), pa pržiti još 5 minuta. Nabubrele pahuljice ocediti od viška vode, dodati ih u povrće, pa sve zajedno još kratko pržiti uz stalno mešanje da se ukusi sjedine.
Prijatno!


уторак, 23. јул 2013.

Čoko hleb sa jabukom i šargarepom

Sve češće zaplačem od sreće.

Znači li to tugu što je premalo fantastičnih momenata, dela nošenih ljubavlju i nesebičnih, čovečnih odluka u našim kratkim životima?
Ili radost što još uvek postoje, što se nisu izgubili pod pritiskom pohlepe i samoljublja, što zavist i mržnja još uvek nisu zamaglile nevinost i iskrenost?

Ili sam to ja naučila da je sreća u sitnicama?
U onim čarobnim trenucima kada reči utihnu u grlu, kada dah zastane da probudi uzdah, kada se sva milost vaseljene skupi u očima i u osmesima poteče niz obraze.

"Mama, prelepa si dok me gledaš."

Setna i srećna u isti mah.



Sastojci:
- 2 šoljice (za malu kafu) mekog brašna tip 400
- 1 šoljica šećera
- 2/3 šoljice kakao praha
- 1 kašičica praška za pecivo
- 1 kesica vanilin šećera
- 1/2 kašičice cimeta
- 1 kašika drobljenog sirovog suncokreta
- 1 kašika drobljenog sirovog susama
- so na vrh noža
- 1 kašika lana + 3 kašike hladne vode
- 2/3 šoljice ulja
- 1 kašika balzamiko sirćeta (ili jabukovog)
- 1 manja rendana jabuka
- 2 manje sitno rendane šargarepe
- 1 šoljica kisele vode
- 1 kašika brendija (orahovače, ruma, ...) - opciono

Pomešati lan sa vodom i ostaviti da odstoji 5 minuta.
U većoj posudi za mešanje pomešati prvih 9 sastojaka.
U manjoj činiji za mešanje pomešati lan, ulje, sirće, kiselu vodu i brendi, pa sjediniti sa suvim sastojcima.
Na kraju umešati jabuku i šargarepe i po potrebi doliti još 1/2 šoljice kisele vode, ukoliko je testo pregusto.
Testo uliti u podmazan ili pek papirom obložem kalup za hleb.
Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni Celzijusovih 30 - 35 minuta (kad je test čačkalica suva).


четвртак, 11. јул 2013.

Čorbast mungo pasulj sa kinoom

Kritikuju me što me Gaša često ne zove "majkom", već imenom. 
Kažem im da je "majka" zajednička imenica i tako je doživljavam.

Jedna mlada, ponovo buduća majka bila je rešena da spasi dan stare mačiće, odbačene od prave, životom zbunjene majke. Uporedo ih hraneći i grejući danonoćno, davala je od sebe onoliko koliko je mogla, u borbi sa prirodom. A davala je sve.

Jedna mlada žena u predugoj, napornoj borbi da uskoro postane majka, borila se jednako vatreno da skloni sa ulice i izleči četiri napuštena, zaboravljena šteneta. I obe bitke i dalje vodi nepokolebljivo.

Jedna mlada, tek ostvarena majka, držeći u naručju i hraneći svoju tek rođenu bebu, negovala je i hranila naizmenično četiri tek progledala mačeta, nađena u kutiji kraj kontejnera, boreći se da im nađe dom. I našla ga je.

Jedna majka bez sna, nakon što bi uspavala svog operisanog dečaka, hodnicima bolnice nosila je, natapala ramena bolom i punila ruke zagrljajima dece, čije majke nisu mogle da budu pored njih.

Jedna energična zaposlena majka sakupljala je, kupovala, razvozila, raznosila i poklanjala sve ono u čemu oskudavaju napuštena i siromašna deca u domovima i sigurnim kućama i naučila svoje dvoje fantastične dece da nesebično poklanjaju i dele sa onima koji nemaju.

Ne čini majku rađanje.
Prava majka je ona koja jednako brine o svima, koja spašava živote i duše, bez obzira koje rase, boje i vrste oni bili, pomažući jednom po jednom, onima koji nikada ne mogu da se zahvale i uzvrate.

I nije bitno koliko uradi, već sa koliko ljubavi.



Sastojci:
- 1 manja glavica crnog luka
- 1 čen belog luka
- 1 veća šargarepa
- 1/4 manjeg celerovog korena
- 1 šolja (za veliku kafu - 100 ml) mungo pasulja
- 1/2 šolje (za veliku kafu - 100 ml) kinoe
- 250 ml paradajz soka
- so i biber
- 1 kašičica "aleve" paprike
- tabasko sos ili čili papričica - po želji

Na ulju propržiti narendanu šargarepu i celer, crni i beli luk sitno iseckan dok ne postane staklast. Dodati kašičicu mlevene paprike, promešati, pa dodati prethodno opran mungo pasulj, posoliti i pobiberiti i kratko propržiti  minuta, dva. Naliti šolju vode i paradajz soka, pa ostaviti da se kuva 25 - 30 minuta uz povremeno dolivanje vode po potrebi. Nakon pola sata, kad je pasulj skoro skuvan, dodati opranu kinou, pa kuvati dalje još 20 minuta uz dolivanje vode po potrebi, do željene gustine.
Po želji pred služenje dodati tabasko sos ili čili papričicu po želji. 
Ja želim, uvek.


четвртак, 04. јул 2013.

Baklava sa višnjama i suncokretom

Za Kaću i Marka

Svetlošću zaslepljenu,
Bez daha iz grudi otetog,
Rođenje vaše me ostavi nemu,
Te poklanjam vašim tršavim glavama
Čarobni formulu života
Da sreću vidite u svemu.

U tatinim ljutim brcima
što se vragolasto smeše,
U maminoj ljubavi što klizi niz obraze,
Dedinom krilu, zagrljaju baka,
tetkinim očima što isijavaju vaše odraze.

U  školjkama i morskim travama,
Olupanim kolenima, biciklama,
U sankama i božićnim jelama,
Baricama, gumenim čizmama i blatu,
U maslačku, leptirima i pčelama.

U vojvodama i kapetanima, polinomima i integralima,
U pucketanju stare peći i perjanom jorganu,
Boraniji, pasulju i šipkovom džemu.
Poklanjam vam najveću životnu tajnu,
Da jednako sreću vidite u svemu.

I još vam poklanjam šarenu cirkusku šatru
Sred koje laje žuti šašavi pas,
Sva žezla sveta, kristalne kugle,
Ringišpile i vašarska čuda
I među njima, poklanjam vam nas. 



Nećete mi zameriti što nemam tačne mere za ovaj recept.
Pravite ga "odokativno". Moje količine su male, a vi pravite po želji.
Ali ću vam detaljno objasniti proces.
 

Sastojci:

- tanke kore za pitu - posne
- višnje
- mleveno sirovo seme suncokreta
- pšenične klice
- ulje lagano (suncokretovo, od semenki grožđa, ...)

Preliv:

- šećer i voda - odnos 2:1
- sok od 1 ili 1/2 limuna
 
Tepsiju ili drugi posudu za pečenje podmazati uljem (moja posuda je četvrtastog oblika 22 x 22cm). 
Redjati 6 kora jednu na drugu i svaku premazati uljem. Na 6. koru posuti preko cele površine mleveni suncokreta debljine pola prsta i preko toga u tankom sloju posuti pšenične klice. 
Preko toga poređati 4 kore i svaku posebno premazati uljem. Na 4. koru u jednom sloju staviti višnje (bez koštice) i posuti pšeničnim klicama u tankom sloju.
Nastaviti ređanje 4 kore, svaku premazati uljem. Na 4. koru preko cele površine posuti mleveni suncokret u debljini pola prsta i tanak sloj pšenicnih klica.
Na kraju poređati još 6 kora i svaku premazati uljem.
Iseći na kocke željene veličine, pazeći da se baklava neraskupusa.
Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni Celzijusa 20 - ak minuta, dok baklava ne dobije zlatnu boju.
Za to vreme pomešati šećera i vode za preliv u razmeri 2:1 i sok od limun, pa kuvati dok se šećer ne rastopi.
Baklavu odmah, čim budu izvađena iz rerne, preliti vrućim prelivom.
Ohladiti.
Jesti prstima, lepiti se i uživati.

 

понедељак, 01. јул 2013.

Zmajevi prsti

Oduvek radije koristim starinske recepture i savete za razne boljke.
Za uklanjanje fleka raznih vrsta, za nekvarljivu zimnicu, za žute mrave i buba Ruse, za osvežavanje beline zavesa, opekotine i posekotine, za ubode pčela i bolna kolena, za skidanje uporne temperature, za uganuća i ubivotine. 
I seckani crni luk za kašalj.

„Plašiš li se veštica?” pitala sam tiho, dok smo u tami gledali fluoroscentni kosmos na plafonu sobe.
„Ne, jer imam jednu“ odgovorio je Gaša, sa Mesecom u očima.
„Imaš?“
„Da, imam dobru vešticu. Tebe. Sećaš se kad sam jedne noći puno kašljao? Stavila si luk u činiji na moj jastuk, a ja sam plakao, jer sam se plašio. A onda si mi rekla kako je to tvoja čarolija i kako ću prestati da kašljem čim kažeš „Luku, luku, skrati Gašinu muku“. Onda sam te zagrlio, još sam malo kašljao i zaspao.“
Mahnuo je Mlečnom putu, kometi i zvezdama padalicama čiji se fluoroscentni sjaj polako gasio, zagrlio me mekanim mirišljavim rukama oko vrata i zagnjurio nos u moje obrve.
"Uvek oteraš sve zle duhove, zombije, čudovišta i karakondžule" promrmljao je, tonući u san.
"Ti si najbolja veštica koju znam."

"Ti si najlepša čarolija koju znam" prošaputala sam i nastavila da dugo mirišem tršavu plavu glavu. 




 Sastojci:
- 1 šoljica (za malu kafu) razmekšalog posnog margarina ili biljne mrsi
- 1 šoljica šećera u prahu
- 1 kašika mlevenog lana + 3 kašike hladne vode
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 2 + 2/3 šoljice mekog brašna tipa 400
- 1 kašičica praška za pecivo
- so na vrh noža
- 1 kašika blanširane sirove golice

Pomešati lan sa vodom i ostaviti da odstoji 5 minuta.
U činiji za mešenje pomešati razmekšali margarin ili mrs, šećer, lan i ekstrat vanile. Kad se dobro sjedine, dodati brašno, prašak za pecivo i so. Dobro umešeno testo ostaviti 30 minuta u frižideru.
Pre oblikovanja testa, uključiti rernu na 170 stepeni Celzijusa i pripremiti tepsiju sa pek papirom.
Izvaditi testo iz frižidera i kašičicom vaditi testo veličine oraha. Na masnom papiru ili pobrašnjavljenoj površini od loptice testa praviti valjke veličine prsta. Zatim na jedan kraj utisnuti 1 seme golice kao nokat.
Zatim pritisnuti keksić malo pri vrhu i bliže sredini i nožem blago zaseći porube na širim delovima, da što vernije dobije izgled prsta. Poređati prste na pek papir i peći 15 - 20 minuta dok ne dobiju blago zlatnu boju.
Ohladiti na žici i uz gromoglasan veštičiji smeh poslužiti nasmejanoj nakostrešenoj deci.