понедељак, 31. март 2014.

Posne prženice i palačinke

U kontinuumu vremena, iz stalne potrebe da sve učinimo opipljivim, da stalno nešto merimo i ograničavamo i nesposobnosti da sebe doživimo kao deo apsoluta, dozvolili smo sebi da izmislimo sate, dane i godine. Bez obzira na zvezde, izmerili smo dan i noć, podelili vreme na zimsko i letnje, planetama ucrtali nebeske putanje i nadenuli im rokove i godišnja doba. Dodelili smo sebi sat i datum rođenja, dodelili godine starosti i trajanja, podelili život na pre i posle. Naučili smo da stalno žurimo i kasnimo, probijajući pritom rokove, kao stalni dokaz da je vreme relativno.
A onda, nešto se desi.
Suočeni sa neprijatnošću, proleti nam čitav život pred očima u trenu ili nam noć bdenja nema kraja.
Ili doživimo prvi pravi poljubac.
Ili drugi prvi. Ili treći prvi poljubac.
Ili osetimo čaroliju rađanja.
Ili nam se pas obraduje nakon kraćeg odsustva, kao da nas nije bilo veoma dugo.
Ili nas dete podseti kako smo sutra bili negde, a onda upita koliko je to 5 minuta.
Ne dodirujemo više logiku, izgubimo svaki pojam koji smo do tada imali o vremenu, ne prepoznajemo više ni minute ni sate.
Stalo je vreme, kažu.

Ili su nam se to ipak duše zaustavile u vremenu, da na trenutak prožive večnost.


PRŽENICE


Sastojci:
 1,5 šolje mlevenih ovsenih pahuljica ili običnog brašna tip 500
• 1 kašika mlevenog lana
• 1 kašika šećera ili javorovog sirupa ili agavinog ili maltex
• 1/4 kašičica vanila ekstrakta, a i ne mora
• 1/3 + šolja tople vode ili biljnog mleka
 
Dobro pomešati i ostaviti da odstoji 5 minuta.
Ponovo pomešati i ostaviti da odstoji 5 minuta. Ponovo promešati, umakati parčiće hleba ili tosta i peći ih na srednje jakoj vatri i malo ulja (kašičica dve) po 3 - 4 minuta sa svake strane.


PALAČINKE


Sastojci:

• 1 kašika mlevenog lana + 3 kašike hladne vode
• 3 - 4 kašike ulja
• malo, na vrh noža soli
• 1 prašak za pecivo
• 1 šolja brašna 400 tip ili proseno, heljdino ili speltino brašno (veličina po želji - u zavisnosti od količine koju želite da napravite)
• 1 - 1,5  iste šolje kisele vode ili biljnog mleka - u zavisnosti od debljine palačinki koju želite, više vode - tanje palačinke

U posudi za mešanje pomešati lan sa 3 kašike vode i ostaviti da odstoji 5 minuta. U to dodati ulje, kiselu vodu ili mleko i so, pa dodati prethodno pomešano brašno sa praškom za pecivo. Dobro ugrejati tiganj blago nauljen, pa praviti palačinke po standardnoj metodi. Gotove ih stavljati u tanjir, pa poklopiti drugima tanjirom, da ostanu meke, do služenja.



 

5 коментара:

  1. Анониман31. март 2014. 13:17

    Prelepe reci, prelepe fotografije... Koliko puta sam se pitala sto te nema na blogu. Nadam se da ste dobro. Odusevljena sam tvojom kreativnoscu! Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala najlepše!
      Nažalost, nema me. Život nekako prkosi vremenu i prostoru, baca nas gde mu padne napamet. Ali, zaustavim se negde u međuprostoru.

      Избриши