уторак, 08. април 2014.

Gibanica sa tikvicama

U krošnji neba, gde razbehara mesečina,
gde mi se dugom tkaju vrhovi trepavica
i teški muk prekida zvezdane ptice zov,
Nepomično me čeka
na rubu između ovde i sada,
nesebično, kad zamolim za blagoslov.

Preko napuklih usana da mi prevuče
Zvonik trenutak blještave svetlosti.
U uglovima očiju očima da mi prostre
Paučinastu lepezu iskričavog vela.
Detinjim osmehom u visine da me vine,
Kao uzdiglog feniksa što uzleće iz pepela.

Da mi sa kamenog uzglavlja smrtnika
Nedosanjane snove u jutra blagovesti pretvori.
Duša da mi zablista, iz tela pokipi
od mirisa belog krina blizine.
I lice da umijem odrazom dečaka – anđela
U jaspisnom ogledalu dlanova bez linija sudbine.

Sastojci:

- 500 gr kora za pitu (koristim kupovne "po grčkoj tehnologiji" ili heljdine)
- 1/2 šoljice (za malu kafu) ulja
- 1/2 šoljice kisele vode
- 1/2 praška za pecivo 

Fil:
- 50 gr posnog margarina (ili 40ml ulja)
- 50 gr brašna (po želji)
- 1 litar biljnog mleka
- 1 tikvica
- 100 gr mlevenog sirovog suncokreta
- 100 gr pšeničnih klica
- beli luk u prahu na vrh noža
- mirođija na vrh noža
- 1/2 praška za pecivo
- so i biber po ukusu.

Priprema:

Napraviti bešamel sos - na otopljenom margarinu ili ulju kratko, na tihoj vatri propržiti brašno, dodati mleko, beli luk, mirođiju, so i biber. Kad je bešamel kuvan, ubaciti u njega rendanu i od viška vode oceđenu tikvicu, mleveni suncokret i pšenične klice i 1/2 praška za pecivo.

Odvojiti od ukupne količine kora 2 kore koje će služiti za pokrivanje gibanice i ostaviti ih sa strane. 
U posudu za pečenje (tepsiju) na dno staviti 2 kore preklopljene, da bude kao da su 4 kore, između njih i preko njih poprskati mešavu ulja, kisele vode i 1/2 praška za pecivo. Ostale kore gužvati i tako zgužvane ih umakati u fil, pomalo grabeći fil da ga ostane na korama, pa ređati u tepsiju po sistemu "2 x 3", jednu pored druge. Ukoliko ostane manje kora za novi red, isto ih potapati u fil i ređati ih zgužvane, ali razvučene. Na kraju prekriti gibanicu sa 2 preostale kore, između premazane mešavinom ulja, kisele i praška za pecivo, malo zašuškati ćoškove, pa opet premazati postatkom fila i posuti drobljenim suncokretom.
Peci na 180 stepeni dok kore ne porumene, izvaditi iz rerne, prekriti folijom ili krpom i ostaviti desetak minuta, pa služiti.

Napomena: u fil umesto tikvice možete ubaciti ustinjen ili izgnječen tofu od leblebija.

Нема коментара:

Постави коментар