петак, 4. јануар 2013.

Lenja pita sa jabukama


Ovo je priča o najlenjoj lenjoj piti na svetu.
Prvo, lenja pita se ne bi nazivala "lenjom" da se pravi pre podneva.
Drugo, ova je baš, baš lenja, jer u njoj nema ni jajeta, ni maslaca, ni mleka, ni jogurta, ....
Treće, ovo je lenja pita za lenja nedeljna po podneva, za lenje goste koji kasne, za lenjo pranje sudova... Idealna za svaku vrstu lenčarenja.
I ne smete brzo da je pravite. Morate lenjo da vučete noge u papučama dok sakupljate sastojke po kuhinji i špajzu. Morate lenjo da mesite testo i lenjo da rendate jabuke, dok testo lenstvuje u frižideru.
I na kraju, ako ste spremini da lenjo uživate u svakoj mrvici ove lenje pite, onda je ovo pravi recept za vas.

Ovo je količina za malu pitu, jer sam lenja da rendam jabuke za veću.

Sastav:
- 200 gr rendanih jabuka (ili 4 manje jabuke)
- 250 gr mekog brašna
- 1 dcl kisele vode (ako ste baš lenji može i obična)
- 1 kašika mlevenog lana+ 3 kašike hladne vode
- 125 gr posnog margarina razmekšalog ili biljne mrsi  (za lenštine može i 1 dcl ulja)
- 100 gr šećera
- 1 vanilin šećer
- 1/2 kesice praška za pecivo
-  2 kašike mlevenog sirovog suncokreta ili suvih pšeničnih klica
- prah šećer

Prvo pomešajte lan sa 3 kašike hladne vode i ostavite da odstoji 5 minuta. Za to vreme u vangli za mešenje pomešajte brašno, šećer, vanilin šećer, prašak za pecivo, razmekšali margarin (ili ulje), vodu i na kraju dodajte lan. Testo lenjo zamesite i ostavite u frižider da odstoji dok narendate jabuke i zagrejete rernu na 180 stepeni Celzijusa. 
Testo izvadete iz frižidera i podelite na dva dela. Jedan deo po pobrašnjenoj podlozi razvucite oklagijom u obliku posude za pečenje ili je prstima razvucite po nauljenoj posudi. Preko njega rasporedite rendane jabuke, pospite preko njih mleveni suncokret ili pšenične klice, a onda pokrite drugim delom testa koji ćete takođe razući oklagijom u odgovarajuću veličinu ili razvući prstima (što je malo trapavo preko rendanih jabuka). 
Pecite oko 20-25 minuta dok ne porumeni ili dok test- čačkalica ne bude suva prilikom provere testa. Nakon pečenja pitu ostavite da lenstvuje pod krpom ili alu- folijum dok se ne ohladi, a pred služenje pospite prah šećerom.
Naravno, ukoliko niste preterano lenji za to.  



4 коментара:

  1. Pravila sa visnjama i bez psenicnih klica nisam ih imala. evo dete jede drugo parce. Odlicna

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Divno! Samo vi uživajte!
      nama je sa višnjama vrtićka varijanta, jabuke su kad lenčarimo :D

      Избриши
  2. Obozavam sve vrste lenjih pita. I kad sam vise lenja i kad sam manje lenja :) A jos vise volim originalne blogove, i umece njihovih autora da od najjednostavnijih stvari naprave najzanimljiviji post! Dobrodosla na EX Yu druzenja!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Dobro došla na blog i na lenstvovanje uz lenju pitu!
      Zahvaljujem na divnom komentaru :D

      Избриши