субота, 26. јануар 2013.

Ređuvelak 1- fermentisani sok ili probiotik od žitarica

Još jedan od problema alergije na PKM i soju je nemogućnost korišćenja "kupovnih" hemijski napravljenih probiotika, jer se većina izrađuje na mleku, a/ili u pomoćne sastojke obično dodaje soja ili želatin (izrada kapsuli). Srećom, postoje prirodni načini da pomognemo svom digestivnom traktu da održi normalnu bakterijsku floru.

Jedan od načina je Ređuvelak, bezalkoholni fermentisani napitak dobijen iz klica žitarica. Koristi se kao osvežavajući napitak, poput boze, kao probiotik i u spravljanju sireva i jogurta od koštunjavog voća i semenki. Moguće ga je praviti od pšenice, ovsa, pirinča, kinoe, heljde, prosa i drugih vrsta žitarica. Providno - krem je boje i oštrog, gorkasto - kiselkastog ukusa.
Ređuvelak sadrži vitamine B, E i K, proteine, dekstrine, ugljene hidrate, fosfate, saharine i amilaze. Bogat je enzimima koji pomažu digestivnom traktu u održavanju normalne crevne flore i omogućava rast dobrih bakterijskih kultura kao što je Lactobacillus bifidus.

Potrebno:
- 1 šolja zrna pšenice (kinoe, heljde, pirinča ili bilo koje druge žitarice)
- voda - najbolje filtrirana ili flaširana
- 1 tegla - veća 
- gaza i gumica
- cediljka

 
Oprati dobro žitaricu pod tekućom vodom, prebaciti je u teglu i naliti 3 šolje vode. Prekriti gazom i pričvrstiti gumicom.
Ostaviti da se natapa minimum 12 sati ili preko noći. Zatim vodu ocediti kroz gazu na tegli isprati žitaricu ponovo par puta. Ispirati žitaricu 2 do 3  puta u toku 48 sati dok se ne pojave malene klice (1-3mm) na semenu. 
Kad se klice pojave, naliti 4 šolje vode u teglu, poklopiti gazom koja je pričvršćena gumicom i ostaviti na sobnoj temperaturu 2 do 3 dana u zavisnosti od toplote prostorije. Primetićete da se voda muti i da se pojavljuju mali mehurići. Na površini će se formirati bela pena, koju treba nežno ukloniti kašikom.
Ukus treba da bude čist, svež, blago kiseo, sa primesom limuna. Nije baš naročitog mirisa, ali nikako ne treba da bude lošeg mirisa poput pokvarenog kvasca ili lošeg, prekislog ukusa i tamne zamućene boje. Nemojte se ustručavati da ga takvog bacite. Nekada može biti više "loših" nego "dobrih" bakterija. Ukoliko je prijatnog ukusa, procediti ga u staklenu posudu (flašu ili teglu) i držati u frizideru najviše 4 dana.
Oceđenu žitaricu isprati pod tekućom vodom, vratiti u teglu, pa ponovo naliti 4 šolje vode i ostaviti, ovog puta 24 časa da se napravi nova tura ređuvelaka, koji takođe možete odmah popiti u slast (sa dodatkom malteksa ili meda i malo limuna) ili opet odložiti u frižider najduže 4 dana.
Ili još bolje, napraviti izvrstan jogurt od badema ili prosa.




5 коментара:

  1. Odlično saznanje :) Ja sam baš skoro shvatila da na taj način mogu sama dobiti klice od raznog zrnevlja i planirala sam da to isprobam. Ali nije mi palo na pamet da ta "voda" može da se iskoristi i to tako korisno!
    A jogurt od badema ili prosa, je li to nešto slično kao mlijeko od badema, samo koristimo tečnost koju smo dobili od zrnevlja?
    Hvala na informacijama :) i da, super koristan blog!
    Puno pozdrava..

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Dobro dosla, milice :D

      Prvo, drago mi je da ti se dopada blog.
      Sto se jogurta od kostunjavog voca i zitarica tice, pravi se na slican nacin kao mleko, ali je neophodna fermentacija.
      Jedan od sledecih postova bice o tome.
      Uzivaj!

      Избриши