уторак, 23. јул 2013.

Čoko hleb sa jabukom i šargarepom

Sve češće zaplačem od sreće.

Znači li to tugu što je premalo fantastičnih momenata, dela nošenih ljubavlju i nesebičnih, čovečnih odluka u našim kratkim životima?
Ili radost što još uvek postoje, što se nisu izgubili pod pritiskom pohlepe i samoljublja, što zavist i mržnja još uvek nisu zamaglile nevinost i iskrenost?

Ili sam to ja naučila da je sreća u sitnicama?
U onim čarobnim trenucima kada reči utihnu u grlu, kada dah zastane da probudi uzdah, kada se sva milost vaseljene skupi u očima i u osmesima poteče niz obraze.

"Mama, prelepa si dok me gledaš."

Setna i srećna u isti mah.



Sastojci:
- 2 šoljice (za malu kafu) mekog brašna tip 400
- 1 šoljica šećera
- 2/3 šoljice kakao praha
- 1 kašičica praška za pecivo
- 1 kesica vanilin šećera
- 1/2 kašičice cimeta
- 1 kašika drobljenog sirovog suncokreta
- 1 kašika drobljenog sirovog susama
- so na vrh noža
- 1 kašika lana + 3 kašike hladne vode
- 2/3 šoljice ulja
- 1 kašika balzamiko sirćeta (ili jabukovog)
- 1 manja rendana jabuka
- 2 manje sitno rendane šargarepe
- 1 šoljica kisele vode
- 1 kašika brendija (orahovače, ruma, ...) - opciono

Pomešati lan sa vodom i ostaviti da odstoji 5 minuta.
U većoj posudi za mešanje pomešati prvih 9 sastojaka.
U manjoj činiji za mešanje pomešati lan, ulje, sirće, kiselu vodu i brendi, pa sjediniti sa suvim sastojcima.
Na kraju umešati jabuku i šargarepe i po potrebi doliti još 1/2 šoljice kisele vode, ukoliko je testo pregusto.
Testo uliti u podmazan ili pek papirom obložem kalup za hleb.
Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni Celzijusovih 30 - 35 minuta (kad je test čačkalica suva).


10 коментара:

  1. Анониман23. јул 2013. 13:22

    Prelepo receno! A ovaj tekst definitivno treba isprobati!

    ОдговориИзбриши
  2. Hleb izgleda super... a reči... tako lepe, osećajne i istinite...

    ОдговориИзбриши
  3. Možda sam već rekla, al moram opet- u srce me diraš <3
    Divne fotke!, i hleb i ti, i Gaša:)

    ОдговориИзбриши
  4. Olá bom dia !!!
    Sou mãe de arkjunior, sou culinarista , amo fazer doces comidinhas tortas em geral.
    gostaria de trocar receitas com você posso? Moro no brasil nesse pais tropical de grande beleza, podemos ser amigas e trocar varias receitas e você pode vir visitar-me aqui em brasil ok. um gran abraço LOURDES ARAUJO

    ОдговориИзбриши