уторак, 25. децембар 2012.

Čokoladni rogač kolač

Jelo mu se nešto slatko.
"Napravi mi čokoladni kolač!"- rekao je.
Osmeh mi je zakrivio uglove usana. Kako da mu ne ispunim želju, kad su mu želje tako skromne?
"Kako će se zvati?"- upitah ga.
"Slatka bombonica Gašica"- šuškavo je odgovorio. 
Zasukah rukave, zabacih svoju oklagiju na rame i krenuh u još jednu malu avanturu.

   

Sastav (porcije 3):

Testo:
- 60 ml  vode
- 60gr šećera
- 40gr ulja
- 100 gr brašna 
- prašak za pecivo
- 2 kašike kakaa 

Preliv:
- sok od dve mandarine

Fil:
- 40gr posnog margarina
- 50 gr šećera u prahu
- 1 puna kašika mlevenog rogača
- 100 ml biljnog mleka
- gustin (krompirov skrob) po potrebi 

Vodu, ulje i šećer na tihoj vatri sjediniti dok se šećer ne rastopi. Zagrejati rernu na 180 stepeni. U manjoj posudi pomešati brašno, prašak za pecivo i kakao, pa dodati prohladjenu mešavinu ulje-voda-šećer.
Testo prstima razvući u manjoj posudi ili kalupu za pečenje (modla za pečenje hleba) i peči 15-20 minuta, dok čačkalica za proveru testa ne bude čista. 
Kad je testo pečeno, još toplo kašikom preliti sokom od dve mandarine.
Dok se testo hladi, napraviti fil. U manjoj šerpi zagrejati mleko, dodati margarin, šećer i rogač. Kad se sve sjedini, dodavati gustin po potrebi, da fil bude za nijasnu gušći od tek skuvanog pudinga. Preliti fil preko ohladjenog testa i ostaviti u frižideru da se kolač skroz ohladi (10-15 minuta).
Ohlađen kolač ukrasiti mandarinama. 
  

2 коментара:

  1. mmmmmm...voliiim...zvuči jednostavno za pravljenje :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Uglavnom se trudim da sve bude jednostavno, jer mi je vreme slaba strana. Trudim se da sve maksimalno pojednostavim i maksimalno iskoristim vreme.

      Избриши