петак, 21. децембар 2012.

Grilijaš mafini sa šargarepom

Počela sam da čitam ponovo svoju omiljenu knjigu, po ko zna koji put. Svaki sam je put nosila svuda sa sobom i čitala gde god i kad god bih ugrabila priliku. U tramvaju, stojeći i sedeći, po čekaonicama i redovima, na klupama u parkovima, dok drugi spavaju, dok bih ispijala kafu, dok sam kuvala, ...
I dok sam jela. A toga sam postala svesna kad mi je knjiga, prilikom okretanja stranica, uzvratila šuškanjem i krckanjem. Kakvih je sve vrsta krckanja i šuškanja tu bilo.
Prava simfonija krckavih ukusa među stranicama moje omiljene knjige podsetilo me je na moj omiljeni krckav ukus pod zubima. 
Grilijaš. Karamel i orasi.
Moja muza ima alergiju na koštunjavo voće.
Dakle, karamel i suncokret.

Sastav:
- 2 šolje (mala kafa) mekog brašna
- 4 kašike šećera
- 1 prašak za pecivo
- 2 kašike suncokreta sirovog
- 2/3 šolje ulja
- 1 srednja šargarepa
- 1 šolja biljnog mleka (+ po potrebi do željene gustine)
- 1 kašika mlevenog lana + 3 kašike vode
- 2 kašike kakaa
- 1 kašicica vanila ekstrata
  
U manjem tiganju otopiti na slaboj temperaturi šećer dok ne postane tečan i zlatne boje. Ubaciti suncokret i kratko, uz stalno mešanje sjediniti sa otopljenim šećerom. Smesu izliti na ravnu površinu (poslužavnik) obloženu pek papirom i ostaviti da se dobro ohladi. Pomešati u šoljici lan sa 3 kašike vode i ostaviti da odstoji 5 minuta.
Za to vreme, u jednom većoj posudi izmešati suve sastojke- brašno, prašak za pecivo, kakao. U manjoj posudi pomešati ulje, biljno mleko i ekstrat vanile, a zatim ubaciti u suve sastojke. Dodati lan, rendanu šargarepu i grilijaš koji ste prethodno grubo usitnili (u secku ili avanu) i kratko pomešati da se sve sjedini. Smesa treba da bude gušća od smese za palačinke, a opet dovoljno retka da "kaplje" sa kašike.
Puniti modle do 2/3, posuti sirovim suncokretom i ostatkom grilijaša i peći na 200 stepeni 20 minuta, dok test-čačkalica ne bude čista.


Нема коментара:

Постави коментар