петак, 28. децембар 2012.

Prokelj sa prazilukom i suncokretom

Obožavam prokelj. 
Gaša je pre neki dan rekao:
"Mama, ne mogu da ga vidim očima. Nemoj da mi ga spremaš više!"
Obećala sam mu da mu više neću spremati.
Sebi ću.
U ovoj kombinacji sa suncokretom i prazilukom, više je nego nutritivno zadovoljavajući obrok. Prokelj je bogat vitaminima C i K. Sa samo 100 grama zadovolji se više od dnevnih potreba istih. Praziluk pored mnoštva minerala i vitamina sadrži i etarska ulja koja sadrže sumpor, sluz, pektin i flavonske heterozide (antioksidans, antiviral, prevencija raka i arterioskleroze, prevencija kardiovaskularnih oboljenja, ....), dok su suncokretove semenke veoma bogate proteinima, omega masnim kiselinama, kalcijumom, magnezijumom, cinkom, selenom i vitaminom E.





Sastojci (za 1 osobu):
- 10-ak srednjih prokelja
- 1/2 praziluka
- 1 čen belog luka
- 2 kašike sirovog suncokretovog semena
- 1 šoljica (za malu kafu) vode
- so i biber
- 1 kašila ulja
- bosiljka prstohvat

U ulju ispržiti kratko praziluk i beli luk. Pre nego što počne da tamni, ubaciti očišćen i na polovine isečen prokelj. Posoliti i pobiberiti, pa kratko pržiti zajedno. Naliti vode, poklopiti i pustiti da se krčka 5 minuta, a zatim otklopiti da preostala tečnost ispari. Dodati u medjuvremenu bosiljak i suncokret i još kratko, maksimalno 2 minuta dinstati zajedno na slaboj vatri, uz stalno mešanje da ne zagori.

I to je to.
Filozofija- 0
Težina pripreme- 0
Ukus- 100

Prijatno!

Нема коментара:

Постави коментар