понедељак, 11. март 2013.

Pirinčane nudle sa šampinjonima i pestom od graška i suncokreta

Prišunjalo se lagano, nikad više iznenada i nikad manje očekivano.

Plutala sam na leđima moje maslinaste lepotice, spokojno ljuljana poput pospanog deteta, omađijana mirisom proleća već pristiglog na neke njene daleke obale. Žmurkala sam netremice golicana po vrhovima trepavica zaslepljujućim odbljeskom neba u njenim vodenim očima, dok su mi galebovi sletali na ruke napupele poput grana starih topola i divlje patke gnezdile u povetarcem raščupanoj kosi. Misli su mi se rasplinjavale kao maleni ciklični krugovi kojim su kapi kiše narušavale svetlucavo zeleno blaženstvo i duboko u meni čuo se odjek njenih najvećih dubina.

U petak je u mene stiglo proleće.

A vi, ako još uvek čekate svoje proleće, prizovite ga ovim mirisnim zelenim receptom.



Sastojci (količina za 1 osobu): 

- pirinčane nudle- količina po želji
- 4 šampinjona srednje veličine
- 2-3 kašike pesta od graška i suncokreta
- ulje
- so i biber

U većoj količini vode skuvati nudle po starom isprobanom receptu.
Dok se nudle pripremaju, u dubljem tiganju na malo ulja propržiti sitnije iseckane šampinjone i pre nego ispari sva tečnost dodati pesto od graška i suncokreta. Kad su nudle gotove, isprati ih pod mlazom hladne vode, ocediti ih i željenu količinu ubaciti u tiganj sa šampinjonima i pestom. Dobro promešati, dodati kašiku - dve vode da se lakše sjedini, a zatim još minut zajedno propržiti na tihoj vatri.

Pesto od graška i suncokreta



Sastojci:

- 2 šake zamrznutog (ili mladog) graška
- 1 šoljica (za malu kafu) sirovog suncokreta
- ulje po potrebi- 3-4 kašike
- so
- prstohvat sušenog bosiljka
- 1 čen belog luka 
- odgorčeni pivski kvasac- opciono
+ tajni sastojak

Grašak kratko obariti u vodi, maksimalno 10 minuta. Procediti ga, a zatim zajedno sa svim ostalim sastojcima dobro izblendati u blenderu, secku ili sličnoj spravi. Po želji možete ubaciti i tajni sastojak. U mom slučaju to su bila 4 mala sveža lista bebe blitve.



Нема коментара:

Постави коментар