понедељак, 04. март 2013.

Slatki pivski hleb

Ne volim testo.
Pored hleba, projara, kiflica, pica, pereca i “hlebastih“ kolača mogla bih da umrem od gladi.
Svi moji pređašnji pokušaji mešenja i pečenja završavali su se neslavno na različite načine. Prvi put smo brat i ja nakon konzumiranja moje prve torte tri dana imali sve zvučne i vizuelne simptome stomačnog virusa. Drugi put me lokalni hokejaški tim zamalno nije zaposlio kao zvaničnog proizvođača pakova, pošto nisu znali šta bi drugo radili sa mojim posnim krofnama iz rerne. Treći put su kiflice od dizanog testa izrasle u jedan (slovima i brojem) hleb ... Četvrti put... bolje da ćutim...

Elem, kad su se rodili kumčići i kad je moja kuma, koja je pre toga posećivala kuhinju samo da ne bi umrla od gladi, zasukala svoje rukave, zaronila u gomilu brašna i kajmaka i sva prašnjava od bele izmaglice počela da mesi, ja sam zabezeknuto posmatrala kako joj ruke nestaju u gomili testa i kako nekom iskonskom majčinskom čarolijom od njega nastaju najsavršenije pogačice. 
„Pa deca vole“ govorila je. 
Jedino što mi je u tim trenucima padalo napamet je da ću svoje, tada još nerođeno dete sa novčanicom u džepu upućivati u pekaru ili poslastičarnicu, jer su hokejaški pakovi jedino što sam tada mogla i htela da ponudim.

Ali... ništa se ne dešava slučajno.
Pa ni Gašina alergija.
Više nije bilo pitanje da li mogu i hoću.
Vaseljena je odgovorila, šaljuću mi glasnika. 
Da ne beše moje kume, nikad ja hleb ne bih umesila.

Srećan ti rođendan, kumo!




Svoje prvo uspešno pekarsko umeće pokazala sam na ovom jednostavnom receptu za hleb od piva. Uspešno, jer se ne mesi.
Da se mesi, prodavala bih ga kao građevinski materijal. 

Sastojci:
- 3 šoljice za malu kafu brašna po želji (na slici - tip 500 oštro)
- 1/2 šoljice šećera
- 330 ml piva
- 1 kašika suvog grožđa
- 1 - 2 suve smokve 
- 1 - 2 suve kajsije 
- 1 kašičica praška za pecivo- opciono
- 1/4 šoljice rastopljenog posnog margarina
- malo narendane kore narandže- opciono


Zagrejati rernu na 180 stepeni Celzijusa.
U većoj posudi za mešenje pomešati brašno, šećer, suvo voće, narendanu koru narandže, prašak za pecivo i na kraju pivo, da se dobro sjedine. Prebaciti smesu u blago podmazan pleh ili modlu za hleb. Peći 30 - 35 minuta, a zatim izvaditi pleh ili modlu, pa premazati hleb rastopljenim margarinom. Vratiti u rernu i peći još 10 - 15 minuta. Čačkalicom proveriti da li je hleb pečen (čačkalica treba da bude suva).

Služiti toplo ili hladno, najradije uz džem od narandže i bademovo mleko.

6 коментара: