уторак, 26. март 2013.

Posni kiš sa graškom i brokolijem

Ostaviš tako trag u nekome, pečat svog postojanja u nečijem trajanju, a da toga nisi ni svestan. 
Veruješ da ne ostavljaš tragove, da tiho, bestežinski prelećeš kroz tuđe živote i snove, nošen neminovnošću prolaznosti kroz prostor i vreme.

A onda, prostor se malo zakrivi i iznenada, tragovi počni da se pomaljaju na šavovima vremena. Shvatiš da si prteći stazu kroz svoje juče duboko utisnuo tragove u nečije sutra. Nekome si putokaz, nekome zamka. Pa sretneš svoj pogled u nečijim očima i čuješ odjek svog glasa u nečijim rečima. Prepoznaš se u nečijoj psovki. Ima te u svim nečijim vremenima, nose te na grudima ponosno, kao znamenje ili na plećima kao preteško breme. Neko te slavi, neko te kune. 
I shvatiš, ako je neminovno da si u neminovnosti prolaznosti na tuđim životima ostavljao tragove kao svedočanstvo svog življenja, onda bar ostavljaj tragove vredne praćenja.
Ne da bi te sledili, već kao stazu kojom će drugi započeti svoje putovanje.

Moj putokaz ima plave oči. 

Sastojci:
- 1 tabla zamrznutog lisnatog testa (koristim KLAS jer je posno i, ako je verovati proizvođaču bez soja-lecitina)
- 1 struk praziluka
- 1 čaša (od jogurta) svežeg ili zamrznutog graška
- 1 čaša
sitnih cvetova brokolija
- 1/2 čaše kukuruza šećerca u zrnu
- so i biber
- kari začin
- bosiljak, majčina dušica

- voda po potrebi
- 250 ml biljnog mleka
- 70 gr nautovog  (ili prosenog) brašna 
- 1 kašika skroba

Staviti testo da se odmrzne pre pripreme kiša. 
Dok se testo odmrzava, u većem tiganju na malo ulja propržiti praziluk da omekša, pa dodati grašak, začine i jednu šoljicu (za malu kafu) vode, tek da ogrezne. Kad tečnost ispari, dodati sitne cvetove brokolija i kukuruz šećerac, sjediniti i ponovo naliti jednu šoljicu vode. 
U međuvremenu, dok se fil krčka, u manjoj činiji (ili još bolje u blenderu da ne bi bilo gromuljica) pomešati mleko, nautovo ili proseno brašno, skrob i ostaviti na stranu.
Kad se testo razmrzlo, na pobrašnjavljenoj površini ga razvući oklagijom u obliku posude (prečnik ili dijagonala posude maximalno 25 cm) u kojoj će se kiš peći. Razvući ga više nego što je osnova posude, kako bi se od njega napravio i obod kiša. Testo prebaciti u nauljenu posudu, obod doraditi prstima, a zatim ga viljuškom bocnuti na par mesta.
Uliti fil preko testa, kašikom ga lagano rasporediti po testu, a zatim preliti smesom mleka, brašna i skroba.
Kiš peći u rerni prehodno zagrejanoj na 180 stepeni Celzijusa 30 - 40 minuta, dok fil ne postane čvrst (bocnuti ga čačkalicom).





2 коментара: