недеља, 16. децембар 2012.

Suočavanje


Poznajući sebe, tražila sam garancije.

Da će biti obično dete. Da ću biti obična majka.
Na žalost, ni za šta u životu nema garancije.
To sam shvatila kasnije.

Posle ne tako prijatne trudnoće, kontrakcija, gestacijskog dijabetesa, stresa sa kojim sam iz drugih razloga bila suočavana svakodnevno i posle ocene 9 na porodjaju, Gaša je, kao samo dojena beba, prvog meseca napredovao 1,9kg. Sledećeg 1.2kg.
Prava mala Michelin maskota, nasmejan i zadovoljan, nije stizao da se buni.
Uvek sam bila korak ispred.

Onda su usledili crveni obrazi, pa crveni laktovi i kolena. Dijagnostikovan atopski dermatitis.
Onda se pojavila slinava stolica sa tragovima krvi.
Posle dva neuspešna objašnjena pedijatara da mu se digestivni trakt navikava na spoljašnju sredinu i posle dva neprijatna pregleda kod gastroenterologa, dijagnostikovana mu je alergija na PKM (proteini kravljeg mleka).
Kako, pobogu, kad kravlje mleko nije liznuo?
Pa eto, ne filtriram krupne molekule mleka (jer ga verovatno i ne varim), pa samim tim dolaze do Gaše i on na njih reaguje.

Kako?
Zašto?
Šta sad?
Mnogo pitanja, malo odgovora.
Savet je bio sledeći: dojte ga što duže možete, a za to vreme isključite iz svoje ishrane mleko, mlečne proizvode, jaja, soju i sojne proizvode, crveno meso, crveno voće i povrće, ribu, pečurke, koštunjavo voće, leguminaze, med, ....
Koliko će da traje?
Ne zna se.
Hoće li proći?
Hoće. A možda i neće.
Čime da se hranim?
Ne dobih odgovor.

Osećaj praznine.
Osećaj kad od nečega treba da počneš, a nemaš za šta da se uhvatiš.
Osećaj kad negde treba da se kreneš, a tupkaš u mestu, jer je igla na kompasu poludela.


I večno, strašno pitanje, kojim započinju noćne, mučne bure preispitivanja:
"Gde sam pogrešila?"

2 коментара:

  1. Hmmm, na žalost neko sa istim problemom, zvučaće surovo sa moje strane - ali imala si sreće jer su ti lekari bar rekli šta je, ja sam kao majka nekon godinu dana neprospavanih noći i buđenja na 15 min, potucanja po dečjoj bolnici u Novom Sadu, uz pomoć interneta :( (što je za moje pojmove poražavajuće) sama shvatila šta je...O ovoj temi ima puno na netu, meni je bila poražavajuća činjenica da se za ovu "bolest" u svetu zna još od osamdesetih goduna, da za takvu decu ima posebno mleko na bazi aminokiselina - koje je jako skupo (60 evra jedna konzerva), i da se u Hrvatskoj koja nam je tako blizu za ovo zna i da oni za takvu decu izdaju to mleko na lekarski recept...a gde je Srbija? Naši lekari u dečijoj bolnici u Novom Sadu ne razlikuju netoleranciju na kravlje proteine od alergije na kazein!!! Ali da ne komentarišem više naše zdravstvo, za koje na žalost nemam lepih reči...

    Ne znam koliko ti je dete, ali moje će za koji dan dve godine, i od kad sam izbacila iz ishrane sve kravlje (što znači sve industrijsko - pošto ima svugde makar u tragovima) moje dete nema više otvorene rane na telu, a veruj mi bilo je strašno (limfa je curila na sve srtane). Po pitanju drugih namirnica sve jede, čak pije kozije mleko i sa tim mlekom sve pravim pošto mu ne smeta. Jedino sam morala da vodim računa prilikom uvođenja mesa i ostalih alergenih namirnica, uvodila sam ih malo kasnije da bi mu imunitet ojačao. I danas se dešava kad se prehladi da alergijski odreaguje na neku namirnicu na koju inače nije alergičan osipom po koži, ali onda povedem računa tih nekoliko dana dok ne ojača i onda opet sve normalno jede.

    Kažu da ovakvoj deci ne treba davati ništa od kravljih proizvoda do navršene treće godine (kad imunitet najvećeg broja dece ojača).
    Kažu da kod devedeset i nešto posto dece ova netolerancija na proteine prođe da četvrte godine, ne znam da li tačno moje dete će sad dve - pa ćemo videti...Verujem da je tako pošto ni ja kad sam bila mala, ni moja mama, ni njena mama nismo mogle da pijemo mleko (tad se nije znalo šta je), a danas najnormalnije mogu da jedem sve - sir, jogurt, sve što ima mleka, jedino što ne mogu da pijem samo mleko - a to nije ni bitno. Ja bih bila zadovoljna kad bi i moje dete moglo kad odraste tako, ali videćemo vremenom...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Žao mi je što kroz to moraš da prolaziš. Ja se sa tim borim već 4 godine.
      Mi smo zaista imali sreću da smo naišli na vrhunskog gastroenterologa koji nam je ukazao na problem.
      Znam za hidrolizate mleka (adaptirano za decu sa alergijom na PKM), ali je moje dete i na njih reagovalo kožnim osipom. Kasnije su vremenom testovi pokazivali da čas ima, čas nema alergiju na PKM. Probali smo da mu mlečne proizvode lagano uvodimo, ali posle toliko godina nekonzumiranja mleka i mlečnih proizvoda nema nikakavih afiniteta prema njima.
      Nadam se da ćete se vi izoriti sa tim bez problema i da će se ostvariti ono čemu se nadaš.
      Iskreno, iako sam rekla da o tome neću pisati ovde, moram da kažem da posle svega što sam saznala o mleku, uopšte nemam nikakvu želju da ga moje dete konzumira.
      Jedino što za njega želim po tom pitanju je mogućnost izbora i život bez straha.
      Srećno!

      Избриши