среда, 09. јануар 2013.

Biseri jasminovog zmaja

Legenda kaže da su nekada davno u Kini živeli brat i sestra, koji su ostavši bez roditelja morali naporno da rade kako bi preživeli.
Jedne zime, dečak se veoma ozbiljno razboleo i ni jedan doktor mu nije mogao pomoći. Tada je jedna starica ispričala njegovoj sestri o magičnom zmaju koji je uvek pomagao ljudima u nevolji. Devojka odluči da nađe zmaja i, ostavljajući brata na čuvanje starici, napusti kuću u nadi da će joj zmaj pomoći.
Dugo je lutala tražeći zmajevu pećinu i konačno je pronađe, okruženu jasminovim žbunjem neverovatne lepote. Ispričala je zmaju o svom bolesnom bratu i zmaj obeća da će joj pomoći. Uspinjući se u nebo, zmaj ispusti strahovit ropac i u tom trenutku se na njegovom vratu pojaviše prelepi biseri, svetlucajući na suncu. Jedna malena kap kanula je sa bisera na zemlju i na tom mestu predivan žbun čaja poče odmah da klija i raste. Tada zmaj reče devojci da se dobro brine o žbunu čaja i iščeznu. Oluja je urlala celog dana, a devojka se nije pomerila niti sklonila pogled sa žbuna. Konačno, malo dugačko lišće pojavilo se na žbunu. Devojka je ubrala najlepše listove, osušila ih zajedno sa cvetovima jasmina i napravila ogrlicu, nalik na onu koja je visila zmaju oko vrata. Vrativši se kući, napravila je čaj od lišća magičnog žbuna i cela kuća ispuni se magičnom čudesnom aromom jasmina, od koje je devojčin brat veoma brzo ozdravio.

Jedna žena zmaj poslala je jasminov čaj na moja vrata.
Da mi kuća zamiriše jasminom.
Da me nesebično ozdravi, da me podseti na magičnost života.



Za tebe, Ana.

- 1,5 kašika mlevenog jasminovog čaja
- 1/4 šolje skroba
- 1/2 šolje šećera u prahu
- prstohvat soli
- 1 šolja posnog margarina ili biljne mrsi
- 1 do 2 kašike kuvanog jasminovog čaja (količina zavisi od suvoće testa)
- 1,5 šolja mekog brašna 




U činiji za mešenje kombinovati mleveni čaj od jasmina, skrob, šećer u prahu i so, a zatim dodati margarin ili biljnu mrs. Testo možete mesiti rukama ili mutilicom za testo na mikseru. Dobro ih spojiti mešenjem, a onda sipati 1 kašiku kuvanog čaja od jasmina. Kad se masa ujednači, dodati brašno. Ukoliko testo ne dobija oblik, već se rasipa dodavati po 1 kašiku kuvanog čaja, dok ne počne da se oblikuje testo (još 1 do 2 maksimalno). 
Testo umotati u providnu foliju i ostaviti 30 minuta u frižideru.
Zagrejati rernu na 170 stepeni Celzijusa, pa pleh za pečenje obložite pek papirom. Testo razvucite oklagijom na debljinu 1,5cm, pa kalupom ili manjom šoljicom vaditi keksice i ređati ih na pek papir. Peći ih maksimalno 20 minuta, tačnije dok dno keksića ne postane zlatno smeđe.

Ostaviti ih da se ohlade, a onda njima začiniti magiju ispijanja čaja od jasmina.




8 коментара:

  1. Prvo sam primetila header, tufne i te boje koje volim. A onda sam obratila pažnju da tekst i shvatila da pišeš o čaju. <3 Ako si raspoložena, da li bi se pridružila našoj grupi za razmenu čajeva? http://maliiv.blogspot.com/2012/11/radost-skrivena-u-koverti.html Veliki pozdrav! :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Dobro došla na blog :D
      Na moju veliku žalost, nisam neki poznavalac čajeva, iako u njima uživam jednako kao najveći stručnjaci i rada sam da o njima više naučim. Svakako ću se pridružiti grupi.
      Veliki pozdrav!

      Избриши
  2. Oduševljena pričom! Presladak ti je post i stil i sve!
    A oduševljena sam onom majmunče forom za čaj sa slike skrrrrooozzzz :)
    NA toj našoj grupi za razmenu čajeva o kojoj Mali Iv priča nisu stručnjaci već gomila divnih ljudi koji uživaju u ispijanju čaja i jednom mesečno razmenjuju čajne peketiće...sjajno druženje...vidimo se na grupi :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Dobro došla na blog :D
      Radujem se druženju.
      A majmunče ima posebno značenje, ima veze sa "majmunisanjem" ;D

      Избриши
  3. Super recept, jesi još šta kuhala s čajem? Pratim :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Dobro došao!
      Nažalost, nisam ništa više pravila, ali imam u planu.
      Biće još recepata.

      Избриши