Legenda kaže da su nekada
davno u Kini živeli brat i sestra, koji su ostavši bez roditelja morali
naporno da rade kako bi preživeli.
Jedne zime, dečak se veoma ozbiljno
razboleo i ni jedan doktor mu nije mogao pomoći. Tada je jedna starica
ispričala njegovoj sestri o magičnom zmaju koji je uvek pomagao ljudima u
nevolji. Devojka odluči da nađe zmaja i, ostavljajući brata na čuvanje starici,
napusti kuću u nadi da će joj zmaj pomoći.
Dugo je lutala tražeći zmajevu
pećinu i konačno je pronađe, okruženu jasminovim žbunjem neverovatne lepote.
Ispričala je zmaju o svom bolesnom bratu i zmaj obeća da će joj pomoći. Uspinjući
se u nebo, zmaj ispusti strahovit ropac i u tom trenutku se na njegovom vratu
pojaviše prelepi biseri, svetlucajući na suncu. Jedna malena kap kanula je sa
bisera na zemlju i na tom mestu predivan žbun čaja poče odmah da klija i raste. Tada zmaj
reče devojci da se dobro brine o žbunu čaja i iščeznu. Oluja je urlala celog
dana, a devojka se nije pomerila niti sklonila pogled sa žbuna. Konačno, malo
dugačko lišće pojavilo se na žbunu. Devojka je ubrala najlepše listove, osušila
ih zajedno sa cvetovima jasmina i napravila ogrlicu, nalik na onu koja je
visila zmaju oko vrata. Vrativši se kući, napravila je čaj od lišća magičnog
žbuna i cela kuća ispuni se magičnom čudesnom aromom jasmina, od koje je
devojčin brat veoma brzo ozdravio.
Jedna žena zmaj poslala je jasminov čaj na moja vrata.
Da mi kuća zamiriše jasminom.
Da me nesebično ozdravi, da me podseti na magičnost života.
Za tebe, Ana.
- 1,5 kašika mlevenog jasminovog čaja
- 1/4 šolje skroba
- 1/2 šolje šećera u prahu
- prstohvat soli
- 1 šolja posnog margarina ili biljne mrsi
- 1 do 2 kašike kuvanog jasminovog čaja (količina zavisi od suvoće testa)
- 1,5 šolja mekog brašna
Za tebe, Ana.
- 1,5 kašika mlevenog jasminovog čaja
- 1/4 šolje skroba
- 1/2 šolje šećera u prahu
- prstohvat soli
- 1 šolja posnog margarina ili biljne mrsi
- 1 do 2 kašike kuvanog jasminovog čaja (količina zavisi od suvoće testa)
- 1,5 šolja mekog brašna
U činiji za mešenje kombinovati mleveni čaj od jasmina,
skrob, šećer u prahu i so, a zatim dodati margarin ili biljnu mrs. Testo možete mesiti
rukama ili mutilicom za testo na mikseru. Dobro ih
spojiti mešenjem, a onda sipati 1 kašiku kuvanog čaja od jasmina. Kad se masa ujednači,
dodati brašno. Ukoliko testo ne dobija oblik, već se
rasipa dodavati po 1 kašiku kuvanog čaja, dok ne počne da se oblikuje testo (još 1 do 2 maksimalno).
Testo umotati u providnu
foliju i ostaviti 30 minuta u frižideru.
Zagrejati rernu
na 170 stepeni Celzijusa, pa pleh za pečenje obložite pek papirom. Testo razvucite
oklagijom na debljinu 1,5cm, pa kalupom ili manjom šoljicom vaditi keksice i ređati
ih na pek papir. Peći ih maksimalno 20 minuta, tačnije dok dno keksića ne
postane zlatno smeđe.
Ostaviti ih da se
ohlade, a onda njima začiniti magiju ispijanja čaja od jasmina.
Divno...
ОдговориИзбришиana <3
ОдговориИзбришиPrvo sam primetila header, tufne i te boje koje volim. A onda sam obratila pažnju da tekst i shvatila da pišeš o čaju. <3 Ako si raspoložena, da li bi se pridružila našoj grupi za razmenu čajeva? http://maliiv.blogspot.com/2012/11/radost-skrivena-u-koverti.html Veliki pozdrav! :)
ОдговориИзбришиDobro došla na blog :D
ИзбришиNa moju veliku žalost, nisam neki poznavalac čajeva, iako u njima uživam jednako kao najveći stručnjaci i rada sam da o njima više naučim. Svakako ću se pridružiti grupi.
Veliki pozdrav!
Oduševljena pričom! Presladak ti je post i stil i sve!
ОдговориИзбришиA oduševljena sam onom majmunče forom za čaj sa slike skrrrrooozzzz :)
NA toj našoj grupi za razmenu čajeva o kojoj Mali Iv priča nisu stručnjaci već gomila divnih ljudi koji uživaju u ispijanju čaja i jednom mesečno razmenjuju čajne peketiće...sjajno druženje...vidimo se na grupi :)
Dobro došla na blog :D
ИзбришиRadujem se druženju.
A majmunče ima posebno značenje, ima veze sa "majmunisanjem" ;D
Super recept, jesi još šta kuhala s čajem? Pratim :)
ОдговориИзбришиDobro došao!
ИзбришиNažalost, nisam ništa više pravila, ali imam u planu.
Biće još recepata.