среда, 2. јануар 2013.

Potaž od blitve i tikvice


Nema mora koje može da mi zameni reku.
Ni jednog talasa da mi zameni žubor. 
Ni jednog svetlucanja pučine da zamenu gustu maglu nad maslinastom venom.
Ni jedne bonace da zameni rečni vir.
Ni jednog morskog zalaska Sunca da zameni mesto gde reka ljubi nebo.

Ko nije jutrom udisao miris mahovine sa rečne obale, ko nije alaskom mrežom lovio Mesec sakriven u krošnjama obala, taj nikad neće voleti reku.

Vraćajući se iz šetnje sa obale moje maslinaste lepotice, nošena studenom u kostima i mirisom vlažne zemlje, reših da napravim mirisni, zeleni potaž, da nad toplim tanjirima zgrejemo promrzle noseve.


Sastojci:
- 3 veze sveže mlade blitve bez peteljki
- 1/2 srednje tikvice
- 1/2 praziluka
- 1 čen belog luka
- so i biber
- majčine dušice prstohvat
- 2-3 kašike ulja
- biljno mleko ili neutralna pavlaka za kuvanje- opciono

U šerpi zagrejati ulje i dodati seckani praziluk i beli luk. Kratko pržiti dok se ne opuste, a zatim dodati očišćenu, iseckanu blitvu, so i biber, pa zajedno još malo dinstati. Naliti vodom da ogrezne, dodati majčinu dušicu i poklopljeno krčkati 10-ak minuta. Dodati iseckanu tikvicu, pa nastaviti krčkanje još 7-10 minuta uz dolivanje vode po potrebi, da prekrije povrće. Kad je povrće kuvano, štapnim mikserom ili u blenderu (secku) sve dobro izmiksati da se napravi kaša. Doliti vode do željene gustine, pa vratiti na vatru da baci dva, tri "ključa". 
Servirati preliveno biljnim mlekom ili neutralnom pavlakom. 
      
 

Нема коментара:

Постави коментар