Kuvari, kuvari,
niste vi dorasli
Mojoj mami kad u
kuhinju uđe.
Izmanevriše,
razoruža i postroji
Svo razbacano i
zaprljano posuđe.
Kuvari, kuvari,
niste vi dorasli
Mojoj mami kad se
noža lati.
Rasplače sve
lukove, raspoluti sve kupuse,
I dođe glave
svakoj salati.
Kuvari, kuvari,
niste vi dorasli
Mojoj mami ni kad
varjačom maše.
Nema te čorbice,
pasulja ni paprikaša
Koji svačijem
stomaku ne prija i ne paše.
Kuvari, kuvari,
niste vi dorasli
Mojoj mami kad
oklagijom valja.
Lenjim pitama, mafinima,
Krofnama i kiflicama,
Od mene napravi
musavog kralja.
Sastojci:
- 1 šolja (od male kafe) mekog brašna tip 400
- 2 šolje oštrog brašna tip 500
- 1 prašak za pecivo
- 1 kašika lana + 3 kašike hladne vode
- prstohvat soli
- 1 1/4 biljnog mleka ili mineralne gazirane vode
- 1/3 šolje posnog margarina ili biljne mrsi
- 1/2 kašike jabukovog sirćeta
Fil:
- 3 kašike posnog margarina ili biljne mrsi
- 1/3 šolje šećera
- 2 kašike mlevenog rogača
Glazura:
- 2 kašike biljnog mleka ili vode
- 5 kašika prah šećera
- 1 kašicia ekstrata vanile
- 1 kašicica posnog margarina (opciono)
Lan pomešati sa 3 kašike hladne vode i ostaviti da odstoji.
U srednjem sudu za mešenje pomešati suve sastojke - brašno, so, prašak za pecivo, pa ubaciti blago razmekšali margarin (mrs), a zatim dodati vlažne sastojke - mleko (vodu), sirće i lan. Dobro umestiti sastojke da se dobije glatka masa koja treba da bude meka, ali da se ne lepi (po potrebi dodati još brašna). Testo vratiti u sud u kojem je zamešeno, pa ostaviti da odstoji 30 minuta u frižideru.
Dok se testo hladi, od razmekšalog margarina (mrsi), šećera i rogača umutiti fil.
Testo razvući oklagijom u obliku pravougaonika debljine 5mm, pa premazati filom. Fil će delovati prilično gusto i nerazmazivo, pa ga slobodno "rastopiti" kako bi se lakše razmazao po testu, a on će se stegnuti dok se rerna zagreva. Kad je fil nanet ravnomerno, zarolati testo po dužoj stranici u jednom pravcu. Rolnice možete iseći običnim koncem u širini 2 do 2,5cm, pa ih ređati u podmazan vatrostalni sud (tako da se vidi oblik puževe kućice). U rernu koja se zagrejala na 220 stepeni Celzijusovih ubaciti rolnice i peći 15 minuta, dok ne porumene.
Dok se rolnice peku, zamutiti sastojke za glazuru, koju je po meni najbolje preliti preko rolnice pred samo služenje, uz čaj ili toplu belu kafu.
Dečije radosti!
Нема коментара:
Постави коментар