петак, 25. јануар 2013.

Nazovi sir od suncokreta

Neretko ćete čuti da ljudi koji su prestali da konzumiraju mleko i mlečne proizvode kažu da im nedostaje sir. Slažem se da ukuse određenih vrsta sireva nije moguće nadomestiti ni jednim drugim proizvodom. Sirevi sa plesni, meki sirevi, beli sirevi, tvrdi žuti, krem sirevi, koziji, ovčiji, sir za pitu, za "cheesecake", sir za uz vino, za fondu, sirevi za mazanje, .... pregršt kremastih viskoznih ukusa.
Medjutim, kao i bez mnogo čega drugog, bez njih se može. 
Pronađe se zadovoljstvo i u nekim novim drugačijim ukusima.

Sireve čine 70% mlečnih zasićenih masnoća (samo 30% do Vaselina), i to je jedna od ključnih momenata što se ukusa tiče. Na različitost ukusa utiču i sojevi različitih bakterijskih kultura, način skladištenja prilikom sazrevanja, tipovi obrade i sl.
Na tržištu se mogu naći brojne zamene za sireve, pod nazivom biljni sirevi, a oni su opet velika količina hidrogenizovane biljne masnoće uvijene u kazein (mlečni protein zadužen za kremastost, a koji se između ostalog koristi i za izradu "tutkala"). A pošto je kazein jedan od osnovih problema alergije na proteine kravljeg mleka, rešila sam da napravim zamenu za zamenu ili ti, nazovi sir od suncokreta (badema, indijskog oraha, ... ukoliko niste alergični na koštunjavo voće).



Sastojci:
- 2 šolje (za malu kafu) sirovog suncokreta
- 200 ml vode ili biljnog mleka
- 3 kašičice agar-agar pahuljica (agar agar- alga koja služi kao zamena za želatin)
- so po ukusu
- 1-2 kašike limuna
- 1 čen belog luka
- 1 kašika ulja - opciono
- 1 kašika delikatesnog kvasca (nutritional yeast- opciono ukoliko imate gde da ga nabavite)
- 1 kašičica miso paste (opciono ukoliko niste alergični na soju)

Suncokretovo seme oprati i potopiti u duplo više vode da odstoji 6-8 sati. Nakon toga blago prstim trljati seme kako bi se skinula tanka providna pokožica sa semena i blagim ispiranjem u više voda ih otkloniti. 
U 200 ml vode ili mleka potopiti 3 kašičice agar pahuljica i kuvati oko 3- 5 minuta. 
U blender ubaciti seme suncokreta, mešavinu vode i agar pahuljica i ostale sastojke, pa blendati dok masa ne postane ujednačene glatke teksture, oko 7-10 minuta uz kratke prekide. Nemojte očekivati da će biti viskoznosti pravog krem sira ili rikote, semenke ostavljaju zrnastost. Masu preručite u uljem blago podmazane modle (koristim kutije od margarina sa poklopcem) i ostavite da prenoći u frižideru.
Na ovaj način možete praviti sir i od badema, indijskog oraha, golice, .... ukusi su naravno različiti.
Sir se može seći (nije trvd kao kačkavalj, više podseća na meke kravlje sireve koji se osipaju), može se mazati na hleb, a ja sam ga sinoć ubacila u rol mini- pizze.
Može da stoji 4 dana u frižideru.




Нема коментара:

Постави коментар