Stavljanje kupusa na kišeljenje u mojoj porodici godinama se tradicionalno
obavljalo sredinom novembra. Do kad seže moje sećanje, mama i tata su svake
godine svečano obavljali sve pripreme za taj, tako važan dan.
Tata bi prao ogromnu kacu, nestajući do struka u njoj, a mi, deca, samo
smo čekali da u nju upadne ceo, zamišljajući
da će, kao Alisa, propasti u neku tajanstvenu zemlju kiselog kupusa. Mama je
danima obilazila pijace, tražeći najbolje i najadekvatnije glavice kupusa
određenih dimenzija, zatim bi vukla tatu sa sobom da ga kupe pre nego nestane
pred hordama razularenih domaćica. Kupovala bi so i svako malo proveravala
količine i mere u svojim starim "raskupusanim" sveskama sa receptima. Postojao je čak i
specijalni kamen za pritiskanje kupusa u kaci koji je davnih dana stigao čak sa
Neretve i posebne dudove daščice isklesane od jednog posebnog, crnog pradedinog
duda iz Kacabać.
Onda bi došao taj dan.
Svi potrebni elementi i akteri pripreme prebacivali bi se u našu malu
obrednu kuhinju u kojoj smo prinosili poklon Bogu kiselog kupusa. Mama i tata
bi se izgubili u glavicama i listovima kupusa, dok su bušili i pravili krstiće
na korenovima, posipajući ih solju i ređajući ih u bunar - kacu. Onda bi kacu zajedno, teturajući se i gurkajući se njome, iznosili na terasu, gde se obred
završavao nalivanjem određene količine vode na to bogatstvo vitamina C i budući
prirodni probiotik.
Zatim bi, danima nakon toga, usledilo svečano pretakanje kupusa, koje je
meni uvek izgledalo kao pretakanje benzina iz rezervoara u kanister, jer nam
kaca nije imala česmicu pri dnu. Tata bi, ogrnut nekim gunjem, izlazio na
terasu, besomučno duvao i vukao kroz specijalno crevo za pretakanje kupusa, a
onda bi se nakon nekog vremena kad bismo već zaboravili na njega, vraćao u
kuhinju, žvaćući otkinut list kupusa i dajući svoje stručno mišljenje o fazi
kišeljenja.
Sve se to sa posebnom važnošću i strahopoštovanjem pripremalo, jer... Dešavalo se da nešto krene po zlu i cela količina kupusa propadne u kaci i pre
nego što bi se ukiselio. Srećom, takve situacije bile su veoma retke, a čak i tada smo u našim tanjirima pronalazili mamine sarme nestvarno savršenih oblika i uvek, u milimetar istih dimenzija i ukusa.
Ovo je recept za otvorenu sarmu, jer mi se strpljenje za zavijanje sarmi ugasilo
zajedno sa obredom kišeljenja kupusa, ali je ljubav prema sarmama ostala zauvek
utisnuta u moje sećanje.
Sastojci:
- 1 veća glavica crnog luka
- 1 čen belog luka
- 500 gr kiselog kupusa ribanca ili 1 manja glavica koju ćete naseckati
- 2/3 šolje (za malu kafu) prosa
- 1 puna šaka kuvanih leblebija
- so, biber
- 3 lista lorbera
- 1 ravna kašika "aleve" paprike slatke
- ulje
U šerpi, na zagrejanom ulju propržiti sitno seckan crni i beli luk, dok ne postanu staklasti, a zatim dodati "alevu" papriku. Brzo promešati da paprika ne izgori, a zatim ubaciti kiseli kupus, pa sjediniti mešanjem. Posoliti, pobiberiti, ubaciti lovorovo lišće i naliti vode na prst, dva iznad nivoa kupusa i ostaviti da se krčka. Krčkati uz postepeno nalivanje vodom 45 minuta do 1 sat, u zavisnosti od mekoće kupusa. Imam običaj da ga probam da ocenim koliko ga je još vremena potrebno krčkati. Ukoliko je mekoća odgovarajuća (po ukusu), ubaciti u kupus proso opran u dve vode i nastaviti krčkanje još 15-ak minuta uz proveravanje količine tečnosti, jer proso, kao pirinač "pije" tečnost. Pred sam kraj, otprilike 5-10 minuta, dodati kuvane leblebije i još jednom proveriti količinu tečnosti. Ukoliko je pregusto ili želite čorbastiju varijantu, doliti malo vode.
- 1 veća glavica crnog luka
- 1 čen belog luka
- 500 gr kiselog kupusa ribanca ili 1 manja glavica koju ćete naseckati
- 2/3 šolje (za malu kafu) prosa
- 1 puna šaka kuvanih leblebija
- 3 lista lorbera
- 1 ravna kašika "aleve" paprike slatke
- ulje
U šerpi, na zagrejanom ulju propržiti sitno seckan crni i beli luk, dok ne postanu staklasti, a zatim dodati "alevu" papriku. Brzo promešati da paprika ne izgori, a zatim ubaciti kiseli kupus, pa sjediniti mešanjem. Posoliti, pobiberiti, ubaciti lovorovo lišće i naliti vode na prst, dva iznad nivoa kupusa i ostaviti da se krčka. Krčkati uz postepeno nalivanje vodom 45 minuta do 1 sat, u zavisnosti od mekoće kupusa. Imam običaj da ga probam da ocenim koliko ga je još vremena potrebno krčkati. Ukoliko je mekoća odgovarajuća (po ukusu), ubaciti u kupus proso opran u dve vode i nastaviti krčkanje još 15-ak minuta uz proveravanje količine tečnosti, jer proso, kao pirinač "pije" tečnost. Pred sam kraj, otprilike 5-10 minuta, dodati kuvane leblebije i još jednom proveriti količinu tečnosti. Ukoliko je pregusto ili želite čorbastiju varijantu, doliti malo vode.
Divno!
ОдговориИзбришиZahvaljujem <3
Избриши