среда, 16. јануар 2013.

Crveni potaž

Crveno je za mene detalj.
Nešto što treba da razbije monotoniju i unese gotovo neprimetan nemir, kao drhtaj.
Nešto što samo okrzne oko u prolazu, a ostavlja filigranski trag na rubovima pogleda.
Nešto što toplo boji sećanja.

Ovog puta neka vam crveno ostavi trag na rubovima usana i sladak, coktav otisak na nepcima.



Sastojci:
- 1 glavica crnog luka  srednje veličine
- 1 čen belog luka
- 2 veće šargarepe
- 2 (ili 3 manje) cvekle
- so i biber
- korijander na vrh noža
- 1-2 kašike laganog ulja (suncokretovog ili ulja kostica grožđa)

Cveklu u ljusci dobro oprati, ostaviti maleni rep na vrhu i koren na dnu, kako slatkoća i sok ne bi izlazili iz cvekle i tako je skuvati. Znaćete da je skuvana kada nož lako prolazi kroz cveklu. 
Kada je cvekla skuvana, oljuštiti je i ostaviti na stranu da se prohladi.
Na ulju propržiti crni i beli luk, dodati na listiće naseckanu šargarepu, dodati začine, kratko prodinstati zajedno, a zatim naliti dovoljno vode da povrće ogrezne i kuvati uz stalno dolivanje vode dok šargarepa ne bude skoro meka. Zatim dodati isečenu cveklu i još 10 minuta zajedno kuvati.
Štapnim mikserom ili blederom sve dobro ispasirati.

Služiti toplo ili hladno, po želji, uz dodatak biljnog mleka ili biljne neutralne pavlake.
Kod nas se nažalost može naći samo Condi- neutralna pavlaka od soje, pa ako na nju niste alergični- prijatno!




4 коментара:

  1. Dugo sam razmišljala kako bih mogla da napravim potaž od cvekle. Sviđa mi se ovaj recept, ima sve sastojke koje volim. :)

    ОдговориИзбриши
  2. mmmmm baš mami...obožavam potaže...tako pojedem i ono povrće koje baš baš ne volim, a svidi mi se na ovaj način i u dobroj kombinaciji :)

    ОдговориИзбриши