уторак, 1. јануар 2013.

Leblebije pržene kao kajgana- način br. 1

Opet ću da naglasim da pustite mašti na volju. To je jedan od osnovnih preduslova da napravite nešto dobro. Probajte, testirajte, neka vam vaše nepce i jezik kažu šta im prija. Izađite iz kalupa, odbacite konzervativnost i oslobodite se predrasuda. Nešto što nije uobičajeno i ustaljeno, ne mora po inerciji da bude pogrešno i loše. Prvo nešto morate da budete, da biste mogli da NE budete.
I obratno.

U postu o humusu pisala sam o kuvanju veće količine leblebija, koju treba podeliti po kesicama u količini koja vam odgovara i ostaviti u zamrzivaču, kako bi se izbegao onaj dugačak proces natapanja i kuvanja. Odmrzavanje tako malih količina ne bi trebalo da predstavlja problem.

Za jedan od mojih omiljenih doručaka tako odmrznem manju količinu skuvanih leblebija za nešto što vole da nazivaju "scrambled eggs"- pržena jaja. 
Prženo jeste, ali nisu jaja i nemojte to ni očekivati. Bolje je od prženih jaja. 


Ovo je moja najbrža i najjednostavnija varijanta.
 
Sastojci:
- 1 šolja (1,5-2dcl) kuvanih leblebija
- 1/2 praziluka
- 2 kašike ulja za prženje
- so i biber
- kari začin


Na ulju u tiganju kratko propržiti seckani praziluk, dok se ne opusti i počne polako da menja boju. Ubaciti viljuškom izgnječene leblebije, koje ne moraju da budu savršeno izgnječene. Slodobno neka ostanu krupniji i sitniji komadi. Dodati so, biber i kari, a zatim još kratko sve zajedno pržiti, dok se ne sjednini sa prazilukom
Služiti sa dvopekom ili svežim integralnim hlebom.

I eto dobrog jutra.       


2 коментара:

  1. Sjajna ideja za doručak. Volim leblebije u varivima, u salatama, a pržene kao kajgana, mora da je jako ukusno!:) Hvala na ideji i receptiću!

    ОдговориИзбриши
  2. Dobro došla, tanja!
    Drago mi je što ti se dopada recept.
    Uskoro sledi recept broj 2 leblebije kao kajgana.
    Uživaj :D

    ОдговориИзбриши